Pe 1 septembrie s-a dat drumul la pensiile recalculate, însă nu toți românii au primit deciziile și nu știu cât vor primi. Pe lângă aceștia, unii pensionari nu au primit nici bani în plus, ci doar deciziile care le explică de ce au rămas cu aceeași sumă.
Astfel, haideți să vedem cât încasează un român care a muncit, cu carte de muncă, și a contribuit 27 de ani la sistemul public de pensii.
În urma recalculărilor pensiilor din România, aceste indemnizații au crescut, în medie cu 40%, după spusele autorităților statului. Adevărul, însă, este altul, căci mulți români nu au avut parte de majorări, deși au muncit mult la viața lor.
Tot specialiștii Casei Naționale de Pensii ne explică faptul că majorările depind foarte mult de numărul de ani pe care românii i-au muncit după îndeplinirea celor 25 de ani necesari ieșirii la pensie. Astfel, pentru cei 27 de ani de muncă, veniturile în plus la pensie nu sunt foarte mari.
De ce avem ca punct de reper cei 25 de ani? Pentru că românii care au muncit peste acest prag primesc câteva bonusuri, numite puncte de stabilitate. Acestea se adaugă la pensia deja recalculată, rezultatul fiind o pensie mai mare.
Se acordă 0,50 puncte/an pentru fiecare an muncit în intervalul 26-30, 0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 și 1 punct/an pentru intervalul 36-40, etc.
Mai exact, la calculul total de puncte ale pensiei se va adaugă numărul de puncte în plus pentru fiecare an de muncă peste stagiul de cotizare de 25 de ani.
Rezumând la un calcul simplu, românul care a muncit 27 de ani cu carte de muncă va primi doar 01 puncte de stabilitate, motiv pentru care pensia i-a crescut cu doar 81 de lei.
Pensiile se recalculează pe baza mai multor puncte: puncte de necontributivitate (anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate – 0,25 puncte/an), puncte de contributivitate (anii în care s-a contribuit activ la sistemul de pensii) și punctele de stabilitate (pentru fiecare an muncit după prajul de 25 de ani).