News

Pensie de 13.000 de lei la doar 42 de ani. Raluca Turcan, anunț despre cumulul pensiei cu salariul

15.03.2021 | 11:04
Pensie de 13000 de lei la doar 42 de ani Raluca Turcan anunt despre cumulul pensiei cu salariul
ADVERTISEMENT

În România, circa 35.000 de persoane angajate în sistemul public primesc atât pensie, cât și salariu. Un venit de 13.000 de lei, al Irinei Alexe, fostă polițistă pensionată la 42 de ani, a ținut capul de afiș în presa internă în ultimele luni.

La finalul lui februarie, premierul Florin Cîțu a acceptat propunerea USR-PLUS de a o numi pe Alexe în funcția de secretar de stat la MAI.

ADVERTISEMENT

Automat, aceasta a intrat în categoria celor 35.000 de angajați din sistemul public care beneficiază atât de pensie, cât și de salariu. Noua lege vine să elimine astfel de situații în care unele persoane încasează sume uriașe, atât din pensie, cât și din salariu.

Pensie de 13.000 de lei la doar 42 de ani. Anunțul Ralucăi Turcan despre cumulul pensiei cu salariul

Săptămâna trecută, proiectul de lege prin care urmează să fie interzis cumulul pensiei cu salariul la stat a fost pus în dezbatere publică, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a precizat că aproximativ 35.000 de bugetari primesc și pensie, și salariu.

ADVERTISEMENT

Grație acestui act normativ, se va putea opta pentru rămânerea în activitate până la 70 de ani, cu condiția de a alege între pensie și salariu, în sectorul public.

După intrarea în vigoare a noii legi, persoanele care deţin funcţii în aparatul de stat, cum ar fi secretarii de stat, şefii de agenţii sau autorităţi, precum şi alţi funcţionari pensionaţi timpuriu, au la dispoziţie 30 de zile să aleagă între suspendarea plăţii pensiei şi continuarea activităţii în sectorul public sau eliberarea lor din funcţie.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că, legal, nu ar mai trebui să fie cazuri de demnitari sau funcţionari care au ieşit la pensie la 42 de ani, cum s-a pensionat secretara de stat Irina Alexe, dar care pot să încaseze în acelaşi timp şi salarii mari.

”Persoanele ajunse la vârsta legală pentru pensionare, fie că sunt din privat sau sectorul public, vor putea să lucreze până la 70 de ani, însă va fi interzis cumulul veniturilor dacă acestea sunt amândouă de la stat. Raţiunea acestui proiect este să nu cumulezi două surse de venit de la stat”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Care sunt categoriile de persoane exceptate de la această nouă lege

Voi fi însă și excepții după aplicarea acestei legi, iar printre acestea se află cadrele didactice, membrii Academiei Române și aleșii statului. Vor avea posibilitatea să continue să lucreze până la 70 de ani și angajații din sectorul privat, dar în cazul acestora nu se suspendă pensia.

Din categoria celor care sunt exceptaţi de la aplicarea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat sunt personalul didactic plătit cu ora, membrii Academiei Române, persoanele alese în funcţii publice sau cele al căror mandat este prevăzut în Constituţie.

Mai exact, nu li se va aplica această interdicţie parlamentarilor, primarilor, preşedinţilor de Consiliu Judeţean, preşedintelui României, dar nici judecătorilor de la Curtea Constituţională. Mandatul magistraţilor CCR e prevăzut în Constituţie, acesta fiind de nouă ani.

ADVERTISEMENT