News

Pensie de urmaș pentru fiica unei asistente! Familia obține banii, deși femeia nu lucrase în secție COVID-19

Fiica unei asistente decedate din cauza noului coronavirus primește pensie de urmaș. Aceasta va încasa indemnizația, deși cadrul medical nu lucrase în secție de COVID-19.
03.01.2022 | 13:26
Pensie de urmas pentru fiica unei asistente Familia obtine banii desi femeia nu lucrase in sectie COVID19
ADVERTISEMENT

După aproape un an de procese, Curtea de Apel Alba Iulia a dat dreptate unui bărbat și fiicei sale, care și-au pierdut soția, respectiv mama, după ce aceasta s-a infectat cu COVID-19.

Vorbim în acest caz de o asistentă a Spitalului Județean de Urgență Sibiu care s-a îmbolnăvit în timp ce trata pacienții cu forme grave ale infecției. În urma unor complicații, aceasta a decedat în iulie 2020.

ADVERTISEMENT

În primă fază, Casa Judeţeană de Pensii a respins cererea formulată de tatăl minorei pentru indemnizația de urmaș pe motiv că nu s-a dovedit faptul că asistenta a lucrat în cadrul unei secţii în care erau trataţi bolnavi infectaţi cu SARS-CoV-2.

Fiica unei asistente decedate de Covid-19 a învins birocrația și a obținut dreptul la pensie de urmaș

Magistraţii au ajuns la concluzia că femeia s-a infectat ca urmare a activităţii de asistentă pe secţiile în care erau internaţi pacienţi COVID. Tribunalul Sibiu i-a dat dreptate bărbatului în ianuarie 2020, dar Casa de Pensii Sibiu a formulat apel.

ADVERTISEMENT

Până a i se face dreptate, a fost nevoie ca soțul asistentei decedate de Covid-19 să apeleze la două instanțe de judecată pentru ca fiica sa să primească pensie de urmaș din partea statului.

Inițial, deși bărbatul a depus, la Casa Județeană de Pensii (CJP) Sibiu, un dosar prin care a cerut pensie de urmaș pentru fiica sa, urmaș al unui cadru medical care s-a infectat cu COVID în timp ce trata pacienții cu forme mai grave ale bolii, CJP Sibiu a respins cererea.

ADVERTISEMENT

Motivul respingerii cererii a fost unul simplu: bărbatul nu a depus o adeverință la dosar prin care să ateste că femeia a lucrat într-un compartiment al spitalului în care erau tratați pacienții cu COVID.

Potrivit magistraților, angajații Casei Județene de Pensii Sibiu erau cei care trebuiau să solicite documentul, iar bugetarii instituției nu și-au respectat atribuțiile. Pentru că cei de la CJP nu și-au făcut treaba, bărbatul a mers în două instanțe de judecat.

ADVERTISEMENT

Cum a motivat Curtea de Apel decizia în acest caz

După decesul soției sale, bărbatul a cerut pentru fiica sa pensie de urmaș în baza dispozițiilor Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19.

Urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de următoarele drepturi:

  • a) dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;
  • b) pensie de urmaș egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului.

Magistrații Curții de Apel Alba au considerat că instituţia din Sibiu era obligată să solicite lămuriri la instituţia sanitară în ceea ce priveşte situaţia medicală a femeii decedate.

”Este adevărat că printre actele depuse în vederea deschiderii dreptului la pensie nu există şi dovada faptului că defuncta a fost implicată activ în activităţi medicale anti-COVID.

Însă, în condiţiile în care s-a solicitat deschiderea drepturilor de pensie în temeiul art. 4 din Legea nr. 56/2020 şi s-a făcut dovada că defuncta a lucrat ca şi asistentă medicală în cadrul Compartimentului Nefrologie al SCJU Sibiu şi că a decedat din cauza unei bronhopneumonii SARS-COV-2 (menţionată la cauze antecedente), pârâta (Casa de Pensii – n.r.) era datoare cel puţin să solicite lămuriri, anterior emiterii deciziei de pensie.

Dacă pârâta şi-ar fi executat obligaţiile legale cu bună credinţă şi în scopul pentru care au fost edictate, nu s-ar fi ajuns la o astfel de situaţie, astfel că este eronat a se muta culpa în sarcina contestatorului”, au precizat judecătorii de la Curtea de Apel care au judecat cauza, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României