News

Contribuția la pensiile administrate privat se mărește. Când va intra în vigoare măsura

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență prin care contribuția la pensiile administrate privat va fi majorată cu un procent.
10.03.2022 | 13:21
Contributia la pensiile administrate privat se mareste Cand va intra in vigoare masura
ADVERTISEMENT

În momentul de față, din contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, care se deduce din veniturile brute lunare, o parte care reprezintă 3,75% din acestea merge către fondurile de pensii administrate privat, așa-numitul pilon II de pensii.

Majorarea contribuției se va face din 2024

În urma adoptării proiectului ordonanței de urgență ponderea pilonului II va crește cu un procent ajungând astfel la 4,75%. Însă majorarea va deveni efectivă abia de la data de 1 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care Guvernul se grăbește să adopte ordonanța cu aproape doi ani mai devreme este legat de faptul că majorarea contribuțiilor la fondurile administrate privat este prevăzută nu doar în programul de guvernare, ci  și  în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu termen de implementare până la 31 martie 2022. Măsura face parte dintr-un set mai amplu menit să asigure sustenabilitatea pilonului II de pensii.

Nerespectarea termenelor asumate prin PNRR generează întârzieri în implementarea acestuia, cu impact asupra gradului de absorbţie a fondurilor alocate României”, se spune în proiectul actului normativ.

ADVERTISEMENT

Majorarea la 4,75% a contribuției la pilonul II nu înseamnă că va crește contribuția angajaților la pensie ci doar că din aceste contribuții o parte mai mare va merge la fondurile administrate privat și va scădea contribuția la fondul public de pensii.

Pilonul II de pensii a fost instituit în anul 2008, având la acea dată o pondere de 2%. Inițial, legea prevedea ca majorarea acestei ponderi să se facă anual, cu câte jumătate de punct procentual, astfel încât să ajungă la 6% în 2016. Însă majorările au fost amânate în mod repetat astfel că ținta de 6% nu a fost atinsă nici până acum.

ADVERTISEMENT

Banii de pensii, râvniți de stat

Mai mult, în timpul precedentei guvernări PSD (2016-2019) a fost luată în calcul posibilitatea „naționalizării” pilonului  II de pensii, adică banii din fondurile administrate privat să treacă în administrarea statului. Inițial, guvernul Grindeanu nu a mai aprobat o majorare a contribuției de la 5,1% la 6%, fapt ce a alimentat zvonurile legate de eventuala naționalizare sau desființare a pilonului II.

În aprilie 2017, NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private din România, a trimis câte o scrisoare celor care cotizează în care erau informați despre discuțiile la nivel guvernamental privind desființarea fondurilor de pensii administrate privat. Președintele PSD Liviu Dragnea l-a acuzat atunci pe Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, că a alimentat aceste zvonuri. La scurtă vreme, Negrițoiu a fost demis de către Parlament, iar NN Pensii a fost amendată de ASF  pentru răspândirea de informații înșelătoare.

ADVERTISEMENT

Însă numai câteva luni, în iunie 2017, Ionuț Mișa a declarat, în cadrul audierilor din Parlament care au precedat numirea sa ca ministru al Finanțelor, că pilonul II va dispărea. „Da, se va desființa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat”, a spus Mișa.

În fața reacției negative venite din partea mediului de afaceri și opoziției, planul a fost abandonat, însă contribuția a fost redusă de la 5,1% la 3,75% din salariul brut la începutul anului 2018. Un nou scandal a izbucnit în momentul în care în presă au apărut informații legate de faptul că guvernul intenționa să suspende plata cotizațiilor la pilonul II în perioada iulie-decembrie 2018. Din nou, guvernanții au dat înapoi.

Promisiunea neonorată a liberalilor

După ce PNL a ajuns  la putere, au dispărut zvonurile legate de intenția statului de naționalizare a pilonului II. Este totuși de remarcat faptul că liberalii nu  și-au respectat promisiunile anterioare de reveni la cuantumul de 5,1% al contribuțiilor, abia acum fiind propusă o creștere până la 4,75%.

Încrâncenarea cu care statul a vânat timp de mai mulți ani pilonul II este faptul că, în fiecare an, fondurile adună sume importante care ar putea fi folosite pentru finanțarea pe termen scurt a deficitului bugetar, cu toate că pe termen lung, tot statul va trebui să plătească aceste pensii. De exemplu, numai în 2021 contribuțiile la pilonul II au însumat 2 miliarde de euro.

Potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), randamentul anual al fondurilor a fost, în medie, de peste 8% pe an. Cel mai mare randament a fost înregistrat în 2009, de 17,7%, iar cel mai mic în 2018, de 1%.

ADVERTISEMENT
Tags: