ADVERTISEMENT
News

Pensii mai mari anunțate de Guvern pentru anumite categorii de angajați. Cui i se va aplica majorarea

Guvernul anunță pensii mai mari pentru anumite categorii de angajați din România.
Autor: Adrian Baciu | 22.07.2021 | 12:00
Pensii mai mari anunțate de Guvern pentru anumite categorii de angajați. Cui i se va aplica majorarea
Pensii mai mari anunțate de Guvern pentru anumite categorii de angajați. Cui i se va aplica majorarea. Sursa foto: lapensie.ro

O categorie de români primește vești excelente de la Guvernul Cîțu. O ordonanță pregătită de Executiv prevede majorarea cu 50% a punctajului lunar pentru calculul pensiei.

ADVERTISEMENT

Această măsură se va aplica în cazul persoanelor care au îndeplinit stagiul minim de cotizare și care rămân în activitate, fie în sistemul public, fie în cel privat, şi contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare.

Pensii mai mari anunțate de Guvern pentru anumite categorii de angajați. Cui i se va aplica majorarea

Pe 9 iunie, Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere.

ADVERTISEMENT

Acum, Executivul a decis că este nevoie de o stimulare pentru persoanele care decid să muncească până la această vârstă destul de înaintată.

În acest sens, Florin Cîțu și echipa guvernamentală au pregătit o Ordonanţă care arată că este necesară stimularea ”rămânerii în activitate a persoanelor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare şi doresc să rămână în activitate după data îndeplinirii condiţiilor de vârstă standard şi stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă”.

ADVERTISEMENT

Proiectul prevede ca ”pentru asiguraţii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%”, scrie Profit.ro.

  • Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut/solda bruta sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistic.
ADVERTISEMENT

Ce modificări mai propune Guvernul pentru pensionari

Guvernul propune totodată modificarea legislației actuale cu reglementări menite ”să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parţiale cu activităţi profesionale desfăşurate în mediul privat”.

Conform sursei citate, în prezent acest cumul este permis pentru venituri din activități independente, așa cum sunt ele reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora.

ADVERTISEMENT

Pensia anticipată parțială sau pensia anticipată nu se cumulează însă cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă.

În același timp, cumulul nu este permis în baza unui raport de serviciu (funcționar public), de persoane care desfășoară activități în funcții elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror venituri sunt asimilate salariilor.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!