News

Veste bună pentru români. Cresc pensiile și alocațiile din 2022

Ultimele negocieri purtate între liberali și social-democrați s-au bazat pe o înțelegere în ceea ce privește creșterea pensiilor și a alocațiilor, din 2022.
18.11.2021 | 22:10
Veste buna pentru romani Cresc pensiile si alocatiile din 2022
Pensii si alocatii mai mari de anul viitor. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

De anul viitor, românii se vor bucura de pensii și alocații mai mari. La ultimele negocieri, de joi seară, PNL și PSD au ajuns la un sens comun referitor la pachetul social. Formațiunile politice au fost de acord cu majorarea veniturilor menționate, începând cu ianuarie 2022.

Concret, alocațiile vor crește cu 40% pentru copiii între 0 și 2 ani, ceea ce înseamnă că vor ajunge la 600 de lei, iar pentru cei care au peste doi ani ar putea fi o creștere cu 20%.

ADVERTISEMENT

Cum se vor majora pensiile din 2022

Cât despre pensii, vor fi majorate cu 10%, dar nu pentru toți românii. Cei care au un astfel de venit mai mare de 4000 de lei nu vor beneficia de mai mult.

Drept urmare, pensia minimă va ajunge de la 800 la 1.000 de lei, iar românii care au pensia mai mică de 1600 de lei  în Ianuarie se vor bucura de a treisprezecea pensie de  1.200 de lei, ceea ce înseamnă 100 de lei în plus.

ADVERTISEMENT

”Acest 10% se aplică doar la pensiile pe contribuție, nu vorbim de acele indemnizații speciale”, a explicat la Antena 3 deputatul PSD Marius Budăi, fost ministru al Muncii.

Și salariile ar putea crește din 2022

Se anunță și o creștere de salarii. Din 2022, indiferente de studii, salariul minim pe economie va fi majorat la 2.550 de lei. Tot acest demers va aduce un impact bugetar de 14 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

De altfel, prin aceste creșteri, social-democrații renunță la la impozitarea progresivă, pentru anul 2022, cota unică de impozitare fiind păstrată.

La un moment dat, era luată în calcul o majorare a pensiilor cu 11%. Florin Cîțu dădea de înțeles, însă, că acest lucru ar aduce un deficit bugetar.

ADVERTISEMENT

”Poţi să vorbeşti despre orice procent. Astăzi, noi avem (…) o discuţie deja aprobată cu Comisia Europeană. Avem un parcurs al deficitului bugetar deja aprobat de Comisia Europeană.

România este ţara care este în deficit excesiv, a intrat după ce am avut acele excese ale politicii fiscale între 2017-2019, cu deficite foarte mari, am intrat în acest mecanism. Trebuie să corectăm acest mecanism, şi, toate ţările din UE reduc deficitele bugetare.

Nu există nicio ţară care să vină cu un deficit mai mare bugetar. Deci, dacă vrem să nu fim penalizaţi de agenţiile de rating, de Comisia Europeană, să nu mai primim fonduri europene, de partenerii noştri internaţionali, de investitori, trebuie să ne ţinem de acest calendar pe care, deja, l-am negociat şi l-am aprobat cu toţii.

Agenţiile de rating ne-au spus foarte clar că, astăzi, România a trecut de la ‘negativ’ la ‘stabil’ tocmai pentru că a făcut aceste progrese şi avem acest calendar, această traiectorie. Dacă deviem de la ele, ne întoarcem la negativ, mergem la junk, totul sare în aer”, explica Florin Cîțu, zilele trecute, într-o ședință de Guvern.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”