News

Pensii speciale de magistrat, date pe furiș. Propunere de extindere a numărului de beneficiari

Trei parlamentari PSD vor să crească numărul beneficiarilor de pensii speciale de magistrați, astfel ofițerilor de poliție judiciară care devin magistrați să li se admită vechimea de poliție ca vechime în magistratură.
10.02.2022 | 09:08
Pensii speciale de magistrat date pe furis Propunere de extindere a numarului de beneficiari
Fostul polițist Eugen Neață vrea să-și ajute colegii să obțină pensii speciale mai mari/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În pofida dezbaterilor care durează de ani de zile pe marginea sistemului de pensii speciale, acesta continuă să funcționeze nestingherit. Mai mult, unii politicieni încearcă să amplifice numărul de beneficiari prin diverse tertipuri legislative.

Un astfel de exemplu este un proiect de lege depus la Camera Deputaților de către trei deputați PSD (Eugen Neață, Eduard-Andrei Popică și Nicu Niță) prin care ofițerii de poliție judiciară care intră prin concurs în magistratură vor avea inclusă activitatea ca polițiști drept vechime pentru pensia de magistrat.

ADVERTISEMENT

Motivul este unul simplu: pensia specială de magistrat este mai mare decât cea de polițist. Însă inițiatorii susțin cu seninătate că ar elimina o situație de discriminare față de ofițerii de poliție judiciară cu studii superioare juridice.

Vechimea de magistrat, acordată cu larghețe

Beneficiile substanțiale aduse de calitatea de magistrat a făcut ca, de-a lungul anilor, oameni din alte profesii din sistemul judiciar (avocat, consilier juridic) să intre în magistratură. Miza a fost reprezentată nu doar de salariul mai mare, ci și de mult râvnita pensie specială care reprezintă 80% din salariul de bază brut, la care se adaugă sporurile.

ADVERTISEMENT

Pentru a atinge nivelul minim de vechime pentru ca un fost judecător sau procuror să primească pensia de serviciu, de 25 de ani, a fost asimilată vechimea obținută în profesia anterioară ca vechime în magistratură, deși este vorba de meserii diferite, chiar dacă în același domeniu. În plus, vârsta de pensionare este de 60 de ani.

Constituie vechime în magistratură perioada în care judecătorul, procurorul, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1) sau magistratul-asistent a îndeplinit funcțiile de judecător, procuror, judecător la Curtea Constituțională, judecător financiar, procuror financiar, consilier de conturi în secția jurisdicțională a Curții de Conturi, auditor de justiție, personal de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1), magistrat-asistent, grefier cu studii superioare juridice, avocat, notar, asistent judiciar, consilier juridic, personal de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Guvernului, Curții Constituționale, Avocatului Poporului, Curții de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadru didactic din învățământul juridic superior acreditat”, se arată la articolul 86 al Statutului judecătorilor și procurorilor.

ADVERTISEMENT

O modalitate legală de fraudă

Astfel, au apărut situații în care unii avocați au dat concurs de intrare în magistratură cu puțină vreme înainte de pensionare, iar apoi s-au retras din activitate cu pensia cuvenită unui magistrat cu 25 de ani de vechime.

Un asemenea caz este cel al avocatei Claudia Silinescu Gherbovan care, potrivit Ziare.com, a devenit judecător la Tribunalul Ilfov pe 1 iunie 2019 iar apoi, după mai puțin de jumătate de an și-a cerut pensionarea, în urma căreia ar fi primit o pensie de serviciu de peste 16.000 lei.

ADVERTISEMENT

În loc să propună corectarea acestei anomalii, cei trei  parlamentari PSD vor să lărgească numărul angajaților care pot face găinării similare, pe lângă avocați, consilieri juridici etc. De data asta, beneficiarii ar fi ofițerii de poliție juridică cu studii superioare juridice care intră în magistratură prin concurs. Astfel, vechimea acestora în poliție va fi recunoscută ca vechime în magistratură, fapt ce va avea impact direct asupra nivelului pensiei primite.

Inițiatorii reclamă că ofițerii de  poliție judiciară care au intrat prin concurs în magistratură nu au dreptul și ei de a-și converti anii petrecuți în altă profesie în ani de vechime ca judecător sau procuror, fapt ce ar constitui „un tratament diferențiat și discriminatoriu.

De remarcat este faptul că unul dintre inițiatori, Eugen Neață, a fost de meserie polițist care, mai apoi, și-a completat studiile cu o facultate de drept la o universitate particulară pe care a terminat-o la 35 de ani.  După cinci ani, în 2007, Neață obținea titlul de doctor în drept la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, instituție a cărei reputație a fost distrusă de repetatele scandaluri de plagiat care s-au soldat cu desființarea școlilor doctorale.

ADVERTISEMENT