News

Pensii speciale fără studii superioare. Grefierii și tehnicienii criminaliști au derogări de la vârstă și vechime

10.03.2021 | 16:44
Pensii speciale fara studii superioare Grefierii si tehnicienii criminalisti au derogari de la varsta si vechime
Sistemul judiciar acordă pensii de serviciu atât magistraților, cât și grefierilor/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În România poți primi pensie specială și dacă ai doar studii medii. Este vorba de grefierii și tehnicienii criminaliști de pe lângă instanțe și parchete, o parte dintre ei având absolvit doar liceul, la care se adaugă Școala Națională de Grefieri,  cu o durată de doi ani.

Statul român plătește lunar 1.776 de pensii pentru personalul auxiliar de specialitate din sistemul judiciar, pensia medie a foștilor grefieri sau tehnicieni criminaliști fiind de 4.798 lei pe lună, ceea ce înseamnă că plățile de stat însumează 8.521.000 lei lunar.

ADVERTISEMENT

Deși cuantumul mediu al pensiei este cel mai mic dintre toate tipurile de pensie de serviciu plătite prin Casa Națională de Pensii, este de menționat faptul că mai bine de jumătate din pensia medie, adică 2.629 lei, reprezintă contribuția directă a statului, în plus față de contribuțiile acestor salariați la bugetul asigurărilor sociale.

Cum se calculează pensia grefierilor

Cuantumul mai mic al pensiei grefierilor față de restul pensiilor speciale este explicabil prin faptul că nu toți au studii superioare. Poți deveni grefier și ca absolvent de liceu, cu condiția ca apoi să termin cursurile de doi ani ale Școlii Naționale de Grefieri. Pentru grefierii cu studii superioare juridice, durata cursurilor este de numai un an.

ADVERTISEMENT

În consecință, și salarizarea acestor categorii de grefieri este diferită, însă pensiile lor se calculează prin aceeași  meodă. „Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare”, prevede Legea 130/2015.

Astfel, grefierii și criminaliștii beneficiază de o derogare de 5 ani de la vârsta standard de pensionare, iar în baza de calcul sunt incluse și sporurile adăugate salariului brut, astfel că pensia va fi mai mare decât ultimul salariu încasat, în cele mai multe cazuri.

ADVERTISEMENT

Grefierii, pensii mai mari decât la polițiști și militari

O derogare se face și de la vechimea standard solicitată, de 25 de ani. Se pot pensiona și cei cu  vechime de minim 20 de ani la împlinirea vârstei de 60 de ani, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea în specialitate integrală. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în specialitate de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă 1% din baza de calcul, fără a o putea depăşi.

Pensia se acordă și persoanelor care, la împlinirea vârstei de pensionare, nu mai sunt grefieri sau tehnicieni criminaliști, dacă aui vechimea necesară. În cazul lor, baza de calcul al pensiei de serviciu o reprezintă media salariilor de bază brute lunare, inclusiv sporurile, în procent, din ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, realizate de personalul auxiliar de specialitate aflat în activitate în condiţii identice de funcţie, vechime sau grad. De asemenea, soțul supravieţuitor, copiii minori, precum şi copiii majori până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, beneficiază de pensie de urmaş, calculată din pensia de serviciu aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susţinătorul la data decesului, actualizată, după caz.

ADVERTISEMENT

Pensiile grefierilor sunt cele mai mici pensii speciale plătite prin Casa Națională de Pensii Publice, însă cuantumul lor mediu este mai mare decât al pensiei primite de militari (3.708 lei) și polițiști (4.132 lei), ale căror pensii sunt plătite prin case sectoriale din subordinea MApN și MAI. De asemenea, și foștii angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor au pensia medie mai mică decât a grefierilor (4.560 lei).

ADVERTISEMENT