News

Pensiile aviatorilor rivalizează cu cele ale magistraților. Pensionare la 15 ani sub vârsta standard

05.03.2021 | 13:35
Pensiile aviatorilor rivalizeaza cu cele ale magistratilor Pensionare la 15 ani sub varsta standard
Personalul navigant are cele mai mari pensii speciale, după cele ale magistraților/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cele mai mari pensii speciale din România după magistrați le are personalul aeronautic civil navigant, cuantumul mediu al pensiei în cazul acestora din urmă fiind de 11.372 de lei, față de cei 19.905 pe care îi primesc, în medie, foștii judecători și procurori.

În momentul de față, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), sunt 1.410 persoane din această categorie care primesc pensii de serviciu. Lunar, statul plătește câte 16.034.000 lei pentru pensiile aviatorilor.

ADVERTISEMENT

Din cuantumul total al pensiei, mai bine de jumătate este plătit de către bugetul de stat, pe lângă contribuțiile personalului navigant. Pentru fiecare pensionar, statul plătește în plus, în medie, 7.520 de lei, din bugetul Ministerului Muncii.

Două categorii de pensii pentru aviatori

După ce pensiile speciale ale aviatorilor au fost eliminate de către guvernul Boc în anul 2010, ele au fost reinstituite cinci ani mai târziu prin Legea 83/2015 de modificare a Statutului personalului aeronautic civil navigant. Actul normativ stabilește două categorii distincte de beneficiari în funcție de vârsta de pensionare și de vechimea necesară.

ADVERTISEMENT

Piloţii, însoţitorii de bord/membrii echipajului de cabină cu licenţă/atestat, paraşutiştii şi personalul de inspecţie în zbor primesc pensii de serviciu au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist.

Pentru navigatori, mecanici şi/sau ingineri de bord naviganţi, operatori radionaviganţi, ingineri de recepţie şi control aeronave şi ingineri de recepţie şi control mijloace PNA-TC cerințele sunt vârsta de minimum 52 de ani şi o vechime de cel puţin 25 de ani de activitate în domeniu.

ADVERTISEMENT

Personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplineşte condiţiile prevăzute (…) are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare”, se spune în lege.

Pensia, mai mare decât ultimul salariu încasat

Ca și în cazul celorlalte pensii de serviciu plătite prin CNPP, stabilirea ca termen de referință a veniturilor brute permite ca, în majoritatea cazurilor, pensia de serviciu să fie mai mare decât ultimul salariu net încasat.  În plus, pentru fiecare an complet care depăşeşte vechimea minimă în activitate se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din media veniturilor totale brute ca bază de calcul, fără însă ca aceasta să poată fi depășită. În cazul în care o persoană nu mai lucrează în domeniu la data cererii de pensionare, baza de calcul este reprezentată de media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, de către tot personalul aeronautic civil navigant profesionist aflat în activitate, corespunzător ultimei funcţii la bord deţinute de persoana în cauză pe tipul respectiv de aeronavă civilă.

ADVERTISEMENT

În cazul aviatorilor care își pierd total capacitatea de muncă din cauza unui incident sau accident de aviaţie, unei boli profesionale sau unei afecţiuni medicale dobândite ca urmare a activităţii de zbor, pensia specială se acordă fără a se ţine cont de vârsta şi vechimea în muncă ale acestuia, de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă.

În cazul decesului unei persoane din categoria personalului aeronautic aflată în activitate din cauza unui incident sau accident de aviaţie, soţul/soţia şi copiii acestuia beneficiază de pensie de urmaş

Eligibili pentru pensie de serviciu sunt și persoanele care au realizat o vechime de cel puţin 10 ani de activitate ca personal navigant profesionist, dar cuantumul pensiei de serviciu se diminuează cu câte 2% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea minimă în activitate.

ADVERTISEMENT