News

Pensiile foștilor parlamentari ne vor costa dublu în 2023. Cum s-a ajuns în această situație

Bugetele Camerei Deputaților și Senatului pe anul 2023 conțin alocări substanțiale pentru plata pensiilor speciale ale foștilor parlamentari.
08.12.2022 | 12:11
Pensiile fostilor parlamentari ne vor costa dublu in 2023 Cum sa ajuns in aceasta situatie
Suma alocată pentru pensiile parlamentarilor se dublează în 2023 Colaj Fanatik/Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Eșecul Parlamentului de a legifera sub o formă acceptabilă din punct de vedere constituțional eliminarea pensiilor speciale pentru foștii deputați și senatori face ca cele două Camere să fie nevoite să aloce sume considerabile în 2023 în acest scop, dublu în comparație cu anul în curs.

Bani puși deoparte pentru pensiile parlamentarilor

Pentru anul pe cale să se încheie, se anticipează ca suma totală cheltuită cu pensiile foștilor parlamentari să fie de 29.128.000 lei, urmând ca în anul 2023, aceasta să se dubleze aproape, ajungând la 57.064.000 lei.

ADVERTISEMENT

Problema părea tranșată în februarie 2021, atunci când Parlamentul a adoptat Legea 7/2021 prin care aceste pensii erau eliminate. În urma adoptării legii, anul trecut s-au plătit doar sumele cuvenite înainte de adoptarea legii, cuantumul fiind relativ mic, pentru circa o lună și jumătate: 9.577.000 lei din bugetul Camerei Deputaților și 4.425.000 lei din cel al Senatului.

Lucrurile s-au complicat după ce o parte dintre foștii parlamentari au dat statul român în judecată, iar în cadrul proceselor civile au ridicat excepții de neconstituționalitate a Legii 7/2021. Aceste excepții au fost judecate de către membrii Curții Constituționale care au decis, pe 5 mai 2022, că modul de adoptare al legii a fost unul neconstituțional, prin scurtarea nepermisă a unor termene procedurale.

ADVERTISEMENT

Consecința imediată a fost că, de la mijlocul acestui an, pensiile au reintrat în plată, cu impact direct asupra bugetelor celor două Camere: 20.000.000 lei la Camera Deputaților și 9.128.000 lei la Senat, aceasta fiind execuția preliminată pe acest an.

Numai că de la anul, vor fi plătite pensii pentru toate cele 12 luni, iar cheltuielile vor crește în consecință, potrivit proiectului bugetului de stat, care include bugetele deja adoptate ale Parlamentului: 35.000.000 lei la Camera Deputaților (în creștere cu 75%) și 22.064.000 lei la Senat (în creștere cu 141,72%).

ADVERTISEMENT

La momentul adoptării Legii 7/2021 se aflau în plată pensiile a 780 de foști deputați și senatori. Este probabil ca numărul acestora să fi scăzut, ca urmare a deceselor unora dintre ei, însă este de așteptat ca numărul lor să crească din nou în 2024, după alegerile parlamentare, când unii dintre actualii deputați și senatori nu vor fi realeși și vor putea să ceară pensia specială, dacă au ajuns la vârsta de pensionare.

Subiectul pensiilor, pasat între Parlament și Ministerul Muncii

Decizia de rezervare a acestor bani este încă un indiciu că actuala coaliție guvernamentală nu are intenția să elimine aceste pensii, cu toate că decizia CCR a fost legată de aspecte de ordin procedural, nu de faptul că tăierea acestor pensii ar fi neconstituțională în sine. Un alt indiciu este legat de faptul că în proiectul de reformă a pensiilor speciale, propus de către Banca Mondială și luat ca punct de plecare de către guvernul român, nu sunt menționate pensiile parlamentarilor, ci doar cele plătite de către Casa Națională de Pensii Publice.

ADVERTISEMENT

Numai că majoritatea PSD-PNL-UDMR a blocat dezbaterea unui nou proiect de lege pe tema pensiilor parlamentarilor invocând tocmai faptul că problema ar urma să fie reglementată într-un cadru mai larg la Guvern, printr-o lege care să se refere la toate pensiile speciale. Însă Ministerul Muncii nici măcar nu intenționează să reglementeze pensiile parlamentarilor. Cu toate astea, reprezentanții puterii din Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au blocat, fără temei legal, trimiterea în procedură parlamentară a proiectului USR de eliminare a pensiilor.

Astfel că foștii parlamentari ar putea să scape neafectați de planurile guvernului Ciucă de a introduce restricții pentru pensiile speciale legate de cuantumul acestora și vechimea necesară obținerii acesteia.

Statutul deputaților și senatorilor prevede că indemnizația pentru limită de vârstă a foștilor parlamentari „se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.” Potrivit acestui calcul, în momentul de față pensia unui fost deputat sau senator care a avut un mandat complet este de 4.944 lei, iar pentru cei cu două mandate este de 9.888 lei. Pensia primită de la Parlament se poate cumula cu pensia din sistemul publice, obținută ca urmare a activității profesionale dinainte sau de după mandatul parlamentar.

ADVERTISEMENT