News

Pensiile din România se majorează de la 1 ianuarie 2022. Anunțul făcut de ministrul Raluca Turcan

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, anunță că pensiile din România se vor majora de la 1 ianuarie 2022. Oficialul a făcut precizări și în privința procentului de indexare.
09.11.2021 | 23:33
Pensiile din Romania se majoreaza de la 1 ianuarie 2022 Anuntul facut de ministrul Raluca Turcan
ADVERTISEMENT

Anul 2022 va debuta cu vești excelente pentru milioanele de pensionari din România. Aceștia urmează a avea venituri mai mari.

Raluca Turcan anunță creșterea pensiilor în România. Care ar putea fi procentul majorării

Conform ministrului interimar al Muncii, Raluca Turcan, pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie, cu un procent cuprins între 6% şi 12%, în funcţie de buget.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește o indexarea mai devreme a pensiilor, în decembrie, oficialul Guvernului a a spus că aceasta este ”imposibil de realizat”.

”O să vă spun un lucru care este imposibil de realizat şi anume indexarea pensiilor de la 1 decembrie. De la 1 ianuarie le indexăm oricum. Am anunţat cu minim 6% şi, în funcţie de cum se aşază bugetul, venituri-cheltuieli, între 6 şi 12 procente este posibilă orice majorare.

ADVERTISEMENT

Însă unii îşi doresc foarte tare să crească de la 1 decembrie. Da, şi noi ne dorim, însă lucrul acesta se face legal, da? Pentru a avea bază legală îţi trebuie un act normativ care să facă posibilă această indexare de la 1 decembrie, în condiţiile în care cupoanele de pensie se tipăresc deja în noiembrie.

Deci noi, acum, tipărim taloanele de pensie pentru luna decembrie. Tehnic nu este posibil. De la 1 ianuarie le indexăm oricum”, a afirmat ministrul Muncii marţi seară, conform Profit.ro.

ADVERTISEMENT

Turcan a mai precizat că în 2022 va avea loc o primă prezentare a legii pensiilor, iar la finalul anului proiectul de act normativ va fi transmis Parlamentului, conform negocierilor cu Comisia Europeană pe marginea PNRR.

Ce spune PSD despre creșterea pensiilor

În debutul acestei săptămâni, Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD, a anunțat că liderii PSD au votat în Consiliul Politic Național pentru realizarea unei coaliții guvernamentale cu PNL.

ADVERTISEMENT

Vorbind despre măsurile imediate după intrarea în Executiv, Grindeanu a spus că PSD susţine majorarea salariului minim de la 1 ianuarie şi din nou de la 1 iulie 2022, precum şi creşterea pensiilor, de la 1 decembrie, dar şi a alocaţiilor pentru copii.

”PSD propune aplicarea Legii 127, respectiv indexarea de la 1 decembrie a pensiilor cu 11%, creşterea indemnizaţiei sociale cu 200 lei, la 1000 lei pe lună, şi creşterea alocaţiilor pentru copii de al 1 decembrie 2021”, a spus, luni, 8 noiembrie, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă de la sediul PSD.

În aceste condiții, rămâne de văzut planul pe care PSD și PNL îl vor adopta în privința calendarului de majorare a pensiilor.

ADVERTISEMENT