Nicolae Ciucă spune că studiul Băncii Mondiale păstrează pensiile militare în actuala structură, însă guvernul trebuie să aplice corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu mai fie mai mari decât salariul.
Premierul Niculae Ciucă s-a aflat miercuri în vizită la fabrica Iveco, din Dâmbovița, ocazie cu care a vorbit atât despre pensiile speciale, cât și despre salariul minim. În discursul său, șeful Executivului a ținut să sublinieze că sunt argumente prin care se păstrează pensiile militare în actuala structură.
El a subliniat că Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală şi că doreşte să reitereze acest mesaj, deoarece “zvonurile” au produs “o serie întreagă de atitudini şi decizii” care nu sunt potrivite cu realitatea.
“Toate aceste zvonuri se duc şi produc o serie întreagă de atitudini şi decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea şi am vrut să combatem aceste zvonuri, pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual şi sunt argumente, nu numai ale noastre, sunt argumente, inclusiv ale studiului Băncii Mondiale prin care păstrează pensiile militare în actuala structură. Cred că acelaşi lucru trebuie spus şi pentru personalul din Ministerul Justiţiei“, a declarat premierul Ciucă.
Acesta a mai afirmat că guvernul trebuie să-și asume prin Ordonanţă de Urgență să aplice corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul. “Inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens.
Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înţelepciune profesională şi atunci avem această datorie, cel puţin de conştiinţă personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format şi de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viaţă minimum de cunoştinţe profesionale“, a mai spus Ciucă.â
Premierul s-a referit și la salariul minim, pe care ar dori să-l crească, însă valoarea sa va depinde de cifrele care se vor regăsi în proiectul de buget pe anul viitor.
“Revenind la cifre, sigur că ne dorim ca salariul minim să crească şi de fiecare dată când am avut această posibilitate am discutat şi despre salarii şi despre pensii. Reprezintă obiectivul nostru, astfel încât să îi sprijinim pe oameni să nu suporte întreaga povară a ceea ce înseamnă creşterea preţurilor şi efectele pe care le produce inflaţia, doar că până nu vom avea o analiză, pe buget, pe cifre concret, nu doresc să fac nicio referire cu privire la cuantumul cu care va creşte salariul minim”, a precizat premierul.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care l-a însoțit pe Nicolae Ciucă în vizita din Dâmbovița a afirmat la rândul său că este evident că va trebui mărit salariul minim pe economie și a dat exemplu discuţia cu Asociaţia patronatelor din construcţii. Aceștia i-au spus că este mult prea mică o majorare la 3.000 de lei pentru domeniul construcţiilor şi că ei ar prefera în jur de 4.000 de lei.