News

Pensiile românilor, negociate păgubos la Bruxelles. Ministrul muncii: ”Nu am găsit nicio justificare”

Guvernul României și-a asumat o plafonare a cheltuielilor cu pensiile, în cadrul negocierilor pentru PNRR, fără ca oficialii europeni să solicite acest lucru.
14.05.2023 | 09:32
Pensiile romanilor negociate pagubos la Bruxelles Ministrul muncii Nu am gasit nicio justificare
Marius Budăi, ministrul muncii, nu înțelege logica asumării plafonării pensiilor prin PNRR / Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Pensiile românilor nu vor crește în viitorul apropiat, în afara indexării anuale prevăzute în Legea pensiilor.

Plafonarea pensiilor, asumată de România prin PNRR

Marius Budăi, ministrul muncii, a dezvăluit că este imposibil, în acest moment, să se ia în calcul o eventuală mărire a pensiilor, iar unul dintre motive îl reprezintă modul în care România a negociat programul PNRR, la Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Mai exact, este vorba despre o plafonare a cheltuielilor la 9,4% din PIB, convenită la Bruxelles, cu oficialii europeni. Budăi spune că nu înțelege logica unei astfel de propuneri și dă vina pe fosta guvernare pentru acest lucru.

„Trebuie să știm cu toții că nu există –  am verificat foarte atent legislația tuturor statelor membre UE – niciun fel de plafonare. Nu există niciun fel de plafonare, mai mult, nici în PNRR-urile altor state nu există astfel de plafonări”, a explicat Marius Budăi, potrivit România TV.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu știe de ce guvernul a propus Comisiei Europene să nu crească pensiile

Ministrul a mai dezvăluit că această plafonare a cheltuielilor cu pensiile nu e susținută de niciun fel de analiză sau studiu de impact, astfel încât nu poate fi explicată.

„Trebuie să legi această plafonare, dacă totuși vrei să ai una, de o analiză de impact bine întocmită, ori la scrierea acestului PNRR la secret, descoperim tot felul de probleme. Nu există niciun fel de analiză, niciun fel de explicație.

ADVERTISEMENT

Eu când am avut onoarea să ajung la Ministerul Muncii, primul document pe care l-am solicitat, am cerut să mi se dea justificarea acestui fapt. Nu s-a găsit o asemenea justificare”, a mai declarat Budăi.

Creșterea pensiilor, o misiune imposibilă

În concluzie, ministrul muncii spune că o creștere semnificativă a pensiilor nu se poate realiza până când plafonarea cheltuielilor cu pensiile nu va fi eliminată din PNRR. Iar acest lucru nu este tocmai simplu de realizat.

ADVERTISEMENT

„Nu vrem să aducem speranțe pe care să nu le putem îndeplini. Am spus foarte clar, grijă noastră principală e să ducem programele la bun sfârșit, să ducem programul sprijin pentru românia la sfârșit, cardurile de alimente, suntem atenți la evoluția cifrelor.

Eu în viață mea nu o să-mi permit să aduc vreo speranță seniorilor româniei pe care să nu o pot respecta”, a mai spus Marius Budăi.

ADVERTISEMENT