News

Pensiile se majorează de la 1 ianuarie cu cel puțin 10%. Anunțul ministrului Marius Budăi

PSD-istul Marius Budăi a anunțat, din nou, că pensiile se vor majora de la 1 ianuarie 2023 cu cel puțin 10%. Procentul poate fi mai mare în funcție de buget.
17.10.2022 | 08:42
Pensiile se majoreaza de la 1 ianuarie cu cel putin 10 Anuntul ministrului Marius Budai
Marius Budăi, anunț despre majorarea pensiilor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul muncii recunoaște că ar fi nevoie de o creștere mai mare, însă rămâne de văzut dacă bugetul statului va permite acest lucru.

Pensiile cresc cu 10% de la 1 ianuarie 2023

E important să existe un echilibru între măsurile economice și pachetele sociale, conform ministrului.

ADVERTISEMENT

”Ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie şi aţi văzut şi dumneavoastră co-preşedinţii coaliţiei, cei doi preşedinţi ai celor mai mari partide şi mă refer la Marcel Ciolacu şi la premierul României au spus foarte clar că de la 1 ianuarie pensiile vor creşte.

Ministrul de finanţe când s-a referit la procent s-a referit la procentul din lege care vorbeşte despre actualizarea cu rata inflaţiei, este vorba despre rata inflaţiei din 2021 care este 5,1%.

ADVERTISEMENT

Noi, PSD, când ne-am făcut calculele şi am făcut acele propuneri pe masa coaliţiei am luat în calcul cifre oficiale care sunt pe diferite siteuri de specialitate, mă refer la Comisia Naţională de Prognoză, INS, Ministerul Finanţelor, execuţia bugetară şi am ajuns la concluzia că pensiile ar trebui să crească de la 1 ianuarie cu cel puţin 10%.

În coaliţie şi în gândirea noastră poate ar trebui mai mult, dar trebuie să avem un echilibru în a sprijini şi mediul de afaceri şi să facem un echilibru între măsurile care vin în sprijinul mediului de afaceri, măsurile economice şi între tot ceea ce înseamnă pachetele sociale pentru că la un moment nu vrem să transformăm mai binele în duşmanul binelui şi s-a demonstrat până acum că ceea ce am decis în coaliţie încă din noiembrie anul trecut şi anume să echilibrăm între măsurile sociale şi cele economice au şi dat rezultate, a explicat Marius Budăi, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Procentul final al majorării pensiilor va fi anunțat doar în momentul în care bugetul României va fi bătut în cuie, până la finele anului, potrivit sursei citate.

Inclusiv președintele Klaus Iohannis a vorbit despre această majorare de pensii, în urmă cu câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt în realitate, atâta vreme cât pensiile de stat au un anumit buget, creşterea trebuie să se încadreze în acest buget. Or datele acestea sunt la Ministerul Finanţelor şi la Guvern.

Solicitarea mea către Guvern a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere, trebuie să se calculeze la Finanţe şi la modul mai general în Guvern”, declara Iohannis.

ADVERTISEMENT