News

Pensiile senatorilor și deputaților vor fi impozitate cu 85%, dacă depășesc 7.000 de lei. Decizie istorică a Parlamentului

18.06.2020 | 16:11
Pensiile senatorilor si deputatilor vor fi impozitate cu 85 daca depasesc 7000 de lei Decizie istorica a Parlamentului
Modificări majore la concediile medicale! Sunt vizaţi toţi angajaţii Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pensiile parlamentarilor vor fi impozitate cu 85% pentru orice depășește suma de 7.001 lei, conform unei decizii a Parlamentului.

După impozitarea pensiilor speciale, parlamentarii au decis să voteze acest lucru și pentru impozitarea pensiilor senatorilor și deputaților, în condițiile în care acestea depășesc 7.001 lei.

ADVERTISEMENT

Astfel a fost completată Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, referitoare la indemnizaţia pentru limita de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Pensiile senatorilor și deputaților vor fi impozitate cu 85% dacă depășesc 7.000 de lei

Au fost înregistrate 354 de voturi „pentru” și o abținere. De asemenea, 43 de parlamentari au lipsit de la vot și nu și-au exercitat acest drept.

ADVERTISEMENT

„Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, dar Birourile permanente reunite au decis joi să fie reintrodus pe ordinea zi a şedinţei comune de plen, motivul fiind legat de pensiile deputaţilor şi senatorilor”, anunță Agerpres.

USR a încercat să scoată de pe ordinea de zi a acestui punct, pentru că ar fi neconstituțional, în situația în care Parlamentul nu votează „prevederi”, ci legi. Propunerea USR a fost respinsă de sonatori și deputați cu 276 de voturi.

ADVERTISEMENT

Conform unui amendament al legii, “pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.

Măsura este luată în același timp cu impozitarea tuturor pensiilor speciale cu 85% peste ce depășește 7.001 lei. Rămâne de văzut, însă dacă CCR va considera constituțională legea.

ADVERTISEMENT

Judecătorii CCR sunt beneficiari direcți ai pensiilor speciale, așadar poate fi considerat că există un conflict de interese atunci când trebuie să decidă anularea sau impozitarea lor. 

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS