News

Pensiile și salariul minim pe economie, majorate din 1 ianuarie? Anunțul ministrului Marius Budăi

Ministrul muncii Marius Budăi anunță că pensiile ar putea fi majorate de la 1 ianuarie. Același lucru se va întâmpla și cu salariul minim pe economie.
29.08.2022 | 07:41
Pensiile si salariul minim pe economie majorate din 1 ianuarie Anuntul ministrului Marius Budai
Pensiile vor fi majorate. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ministrul a explicat că PSD va prezenta un nou pachet social, care vizează majorarea salariului minim pe economie la 3.000 lei (brut), dar și majorarea pensiilor cu cel puțin 5%. Această schimbare ar trebui implementată din 1 ianuarie 2023.

Cresc salariile și pensiile din 1 ianuarie?

”Noi suntem pe final cu acest pachet social. Chiar astăzi de dimineaţă am avut şi voi avea în continuare ultimele discuţii cu domnul ministru al Finanţelor, după care vom discuta cu liderii partidului, să prezentăm ceea ce noi am terminat practic aseară de lucrat, suntem pe construcţia finală. Vom anunţa în termenul cel mai scurt ceea ce se întâmplă.

ADVERTISEMENT

De alfel, eu cred că cetăţenii români s-au obişnuit ca atunci când PSD este la guvernare, grija pentru cetăţeni, pentru mediul de afaceri, pentru că nu vom avea doar un pachet social, vom avea un pachet socio-economic. Vom gândi măsuri cum am gândit şi până acum, echilibrate, împărţite între pachetul social şi pachetul economic.

Cea mai bună protecţie socială pentru o persoană aptă de muncă este existenţa unui loc de muncă. În acest pachet avem şi măsuri sociale şi măsuri economice. În primul rând, grija noastră a fost îndreptată către preţurile din energie, astfel încât populaţia, pentru iarna 2022-2023 să nu aibă preţuri modificate. Vorbesc de consumatorii casnici.

ADVERTISEMENT

Specialiştii noştri au lucrat pe astfel de schemă, au prezentat o parte în coaliţie. Vom avea discuţiile finale, asta a fost o grijă, să ne asigurăm că traversăm cu bine această iarnă”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.

Deși nu poate spune cu certitudine cât va fi majorarea salariului minim, aceasta va exista cu siguranță, potrivit ministrului Budăi.

ADVERTISEMENT

Nu o să confirm sau să infirm cifre, o să spun doar că da, am avut discuţii şi despre salariul minim. Considerăm că salariul minim trebuie să crească în România.

Am pus în primă fază la dispoziţia mediului de afaceri, acei 200 de lei netaxabili, posibiltatea majorării salariului minim, fără o cheltuială suplimentară, fără nicio taxare din partea statului român”, a completat ministrul.

ADVERTISEMENT

Referitor la majorarea pensiilor, aceasta ar trebui majorate cu cel puțin 5%: ”De la 1 ianuarie 2022 am avut o majorare a pesiei minime cu 25% şi o majorare a punctului de pensie cu 10%.

Noi în PSD am discutat şi vom propune coaliţiei o majorare mai mare decât formula din lege, care ar fi trebuit ca acum să fie majorate pensiile cu în jur de 5,1%. Vom anunţa în curând cu cât se vor majora exact”.

ADVERTISEMENT