News

Pensiile speciale ale parlamentarilor, protejate de coaliție. PNRR impune găsirea unei soluții până cel târziu la finele anului

Parlamentul nu a făcut niciun demers privind eliminarea pensiilor speciale pentru foștii parlamentari după decizia din mai a CCR.
13.09.2022 | 10:33
Pensiile speciale ale parlamentarilor protejate de coalitie PNRR impune gasirea unei solutii pana cel tarziu la finele anului
Președinții Camerelor, Marcel Ciolacu și Alina Gorghiu, acuzați că blochează eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari/ Colaj Fanatik/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat să rezolve problema pensiilor speciale până la finele acestui an. Deocamdată, Guvernul și coaliția nu au prezentat nici măcar măsurile concrete pe care le preconizează în acest sens, iar opoziția acuză guvernanții că blochează noul proiect privind eliminarea pensiilor speciale pentru foștii parlamentari.

Pensiile parlamentarilor, un subiect făcut uitat

Pe 5 mai, Curtea Constituțională hotăra că legea prin care foștilor deputați și senatori li se tăiau pensiile speciale era neconstituțională. Însă decizia CCR se referea doar la modul în care fusese votată, prin încălcarea evidentă a procedurilor parlamentare. Teoretic, Parlamentul avea posibilitatea să facă o nouă lege în acest sens care să fie însă dezbătută și votată cu respectarea procedurilor.

ADVERTISEMENT

Însă de atunci, subiectul pare a fi îngropat definitiv de către partidele de guvernământ, PNL și PSD. Imediat după decizia Curții, USR a înregistrat la Parlament un nou proiect cu aceeași temă. Fiind o modificare a Statutului deputaților și senatorilor, proiectul trebuie să fie analizat pentru raport de către Comisia comună de statut a celor două Camere pentru ca apoi să fie supus votului în plenul reunit.

De atunci până acum, Birourile Permanente reunite ale celor două Camere nici măcar nu au trimis comisiei de specialitate proiectul de lege, motiv pentru care USR reclamă o încălcare grosolană a procedurilor parlamentare.

ADVERTISEMENT

În momentul de faţă am fost blocaţi pas cu pas de către conducerile celor două Camere să avem acest proiect, pe care l-am depus de luni de zile, dezbătut în Comisia pentru statut comună, aşa că astăzi am scris direct preşedinţilor celor două Camere. Domnule Ciolacu, doamnă Gorghiu aveţi pe birou o cerere simplă: convocaţi un Birou permanent reunit un singur punct – să trimitem către comisie proiectul USR de desfiinţare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Dacă veţi face acest lucru, progresăm, dacă nu, veţi confirma faptul că sunteţi într-un mecanism de ipocrizie totală”, a afirmat, luni, liderul de grup al senatorilor USR, Radu Mihail.

Liderul USR de la Cameră, Ionuț Moșteanu, susține că inclusiv acest refuz de a pune un proiect de lege în circuitul parlamentar reprezintă o încălcare a Constituției. „E un abuz constituţional. Proiectul este depus din 6 mai, de peste patru luni de zile, PNL şi PSD blochează acest proiect pentru a-şi urma circuitul parlamentar. Practic, blochează iniţiativa parlamentară”, a spus Moșteanu.

ADVERTISEMENT

Realitatea pare să confirme acuzațiile celor de la USR. Nu doar că s-au scurs patru luni de la depunerea proiectului de lege, dar în acest interval au avut loc și trei ședințe ale Birourilor Permanente reunite, fără ca proiectul să fie trimis la Comisie, pe 21 și 28 iunie, precum și pe 1 septembrie.

Guvernul mai are doar un trimestru să taie pensiile speciale

Însă pensiile parlamentarilor sunt doar o parte a problemei, întrucât cele câteva sute de pensii speciale pentru foștii deputați și senatori nu reprezintă decât o mică parte a poverii pensiilor „de serviciu”. Practic, statul român nu dă impresia că ar avea de gând să tranșeze odată pentru totdeauna această chestiune, deși acesta este un angajament pe care și l-a luat în domeniul reformării sistemului de pensii la schimb cu banii prevăzuți prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

ADVERTISEMENT

PNRR-ul aprobat de Comisia Europeană este foarte clar în ce privește pensiile speciale, care ar trebui să rămână neatinse doar pentru magistrați.

Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității:
– Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raționalizate.
– Pensiile speciale se calculează în prezent pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de veniturile obținute. Perioada minimă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii.
– Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții.

Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare”, se spune în PNRR.

Toate acestea ar trebui făcute până la finele acestui an, însă Guvernul nu a anunțat nici măcar o intenție de a introduce reglementări noi în domeniul pensiilor care nu sunt calculate pe principiul contributivității.

Liderul deputaților USR Ionuț Moșteanu a cerut Guvernului să facă public planul de tăiere a pensiilor speciale întrucât termenul din PNRR este 31 decembrie. Însă exprimarea lui Moșteanu este cumva ambiguă întrucât în PNRR nu este trecută ziua de 31 decembrie ca termen-limită pentru prezentarea unui plan, ci pentru implementarea efectivă a ceea ce este scris în acest document. Practic, până pe 31 decembrie noua legislație din domeniu ar trebui să intre în vigoare, nu doar să fie înfățișată publicului un fel de scrisoare de intenții.

După ce în urmă cu o săptămână a apărut public informația că proiectul magistralei de metrou M4 nu va putea fi respectat potrivit termenilor din PNRR, acum se anunță un nou eșec al statului român. Și asta pentru că banii pentru dezvoltare primiți prin PNRR par să nu fie la fel de importanți precum banii castei de privilegiați pe care a creat-o statul român prin sistemul pensiilor speciale.

ADVERTISEMENT