Fostul ministru al economiei în cabinetul condus de Florin Cîțu, Claudiu Năsui, a prezentat într-o postare pe pagina sa de Facebook situația pensiilor speciale din ultimii ani. El a folosit această analiză pentru a lansa un atac la adresa actualei puteri.
Claudiu Năsui explică faptul că în ultimul an pensiile speciale au înregistrat o creștere de opt procente. De asemenea, el mai atrage atenția și asupra faptului că din 2016, aceste pensii au înregistrat o creștere de 73%.
“În ultimii 6 ani pensiile speciale au crescut cu 73%. În 2021 au crescut cu încă 8% față de 2020. Pentru români „nu sunt bani”, dar pentru speciali se găsesc mereu bani”, a adăugat fostul ministru.
În analiza sa, Claudiu Năsui face trimitere și la pensiile speciale ale parlamentarilor. El explică că de la eliminarea acestora din 2017, unii membrii ai Parlamentului au deschis acțiuni în instanță pentru a le recupera.
“Foștii parlamentari se judecă la această oră în sute de procese cu statul român, cerându-și privilegiile înapoi. Nu suportă să trăiască cu aceleași pensii și aceleași reguli ca oricare alt român. Pierd pe linie, pentru că pare că instanțele mențin decizia tăierii”, notează Năsui în postarea sa.
Indemnizațiile primite parlamentari au reprezentat doar o parte a pensiilor speciale plătite de statul român și, după cum explică Năsui, nu există voința politică din partea coaliției aflate în acest moment la putere pentru a le elimina.
“Să înțeleagă toată lumea: pensiile speciale pot fi eliminate chiar de mâine. Însă ei promit că o vor face altcândva, în viitor. După următoare alegeri, probabil, să mintă iar lumea că vor să le taie”, explică Claudiu Năsui.
Liderul USR mai explică că modul în care sunt acordate pensiile speciale în acest moment este rezultatul colaborării dintre cele două mari partide aflate la guvernare: PSD și PNL.
“Acesta este statul specialilor. Unii muncesc și plătesc printre cele mai mari impozite din toată Europa, alții se lăfăie în pensii speciale primite pe viață doar pentru că au fost conectați cu cine trebuie. Cu cât au fost mai apropiați de centrii de putere ai statului, cu atât și-au tras beneficii mai mari din banii noștri”, își continuă atacul politicianul.
Năsui argumentează că deciziile legate de pensiile speciale plătite de statul român contribuie la suprataxarea românilor și la condamnarea lor la sărăcie, prin taxele care ajung la aproape jumătate din salariile câștigate.
“România are cea mai ridicată taxare a muncii pe salariile mici din UE. De facto, statul român gonește românii în țările unde taxarea muncii nu e atât de sufocantă. Iar pe românii care au rămas în țară îi ține în sărăcie. România e pe locul 1 în fiecare an la sărăcia în muncă în întreaga Uniune Europeană”, mai notează Claudiu Năsui.
În postarea sa, Năsui readuce în discuție un proiect pe care l-a susținut în ultimele luni: taxe zero pe salariul minim, considerând că astfel poate fi redusă sărăcia în muncă.
Pensiile speciale sunt un subiect extrem de sensibil în societatea românească, de-a lungul ultimilor ani fiind anunțate mai multe măsuri de eliminare a acestora. Ultima controversă pe baza acestei teme a fost creată de creșterea indicelui de calcul folosit pentru salariile magistraților.
Majorarea de la 465 lei la 605 lei prin ordinul de ministru semnat de Cătălin Predoiu la finalul anului trecut, se traduce și într-o creștere a modului în care sunt calculate pensiile primite de aceștia.
În proiectul de bugetul pentru 2022, membrii coaliției au inserat o serie de prevederi legate de recalcularea pensiilor speciale pornind de la contribuțiile făcute de-a lungul activității profesionale.
Trebuie precizat că detaliile legate de această propunere sunt limitate și există incertitudini pe tema modului în care va fi aplicat principiul contributivității pentru calcularea pensiilor speciale.