News

Pensiile speciale, impozitate. Cu câți bani rămâne un român cu pensia de 10.000 de lei

17.06.2020 | 20:49
Pensiile speciale impozitate Cu cati bani ramane un roman cu pensia de 10000 de lei
ADVERTISEMENT

Impozitarea pensiilor speciale cu 85% ar trebui să scadă drastic pensiile considerate „nesimțite” de către cetățenii României.

Dacă majoritatea românilor au pensii mizere, care nu ajung pentru un trai decent, există zeci de mii de oameni care câștigă zeci de mii de lei pe lună, grație așa ziselor „pensii speciale”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, după noua impozitare, toți cei cu pensii peste 7.000 de lei vor fi impozitați cu 85%. Asta, după ce parlamentarii au votat într-un consens general impozitarea pensiilor speciale.

Cum va fi afectat un român cu pensia de 10.000 de lei după impozitare

Desigur, în situația ipotetică în care CCR nu va avea nimic de obicetat, cei cu pensii exagerat de mari vor avea de suferit. O astfel de lege a mai fost adoptată în decembrie, însă magistrații Curții Constituționale au respins-o, în condițiile în care se aflau în conflict de interese și ar fi trebuit să accepte tăierea propriilor pensii.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, parlamentarii sunt convinși că noua formă a legii nu va mai încălca Constituția, astfel că toate pensiile speciale între 2000 și 7000 de lei vor plăti un impozit de 10%, urmând ca restul să plătească 85%.

Daca pensia magistratului, parlamentarului sau a cui o fi are o cota de contribuție de peste 7.000 de lei, până la acea cotă de contribuitie se aplică 10%. Nu poate nimeni să vina să spună acum că i s-a furat vreun drept”, a explicat Olguța Vasilescu, fost Ministru al Muncii.

ADVERTISEMENT

Conform unui calcul publicat de Pro TV, dacă o persoană are momentan o pensie specială de 10.000 de lei, primii 2.000 de lei nu se impozitează. Suma între 2000 și 7000 de lei se va impozita cu 10%, iar din restul de 3.000 de lei se scade 85%.

Pensiile speciale sunt un furt. Cei care și le-au luat și le-au luat numai pentru că au avut influență prin PNL, PSD, prin partidele de la guvernare, care să-și atragă aceste privilegii”, a declarat și deputatul Claudiu Nasui.

ADVERTISEMENT

Legea îi va afecta în special pe majoritatea funcționarilor, parlamentarilor, aviatorilor, primarilor, polițiștilor, militarilor, diplomaților și foși președinți ai României. Rămâne de văzut dacă cei 9 judecători ai CCR își vor tăia singuri pensiile speciale.

ADVERTISEMENT
Tags: