News

Pensiile vor fi modificate din nou. Cel puțin 10.000 de români vor fi afectați

România se pregătește pentru o reformă a pensiilor speciale, care ar trebui să se finalizeze până la finalul acestui an. Martie 2023 este data limită a noii legi a pensiilor.
03.12.2022 | 15:18
Pensiile vor fi modificate din nou Cel putin 10000 de romani vor fi afectati
Pensionarii din România vor avea parte de noi achimbări / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernanții pregătesc noi modificări la sistemul de pensii, care vor intra în vigoare în viitorul apropiat. De data aceasta, este vorba despre o reformă a pensiilor speciale, asumată de țara noastră prin PNRR și care ar trebui să fie adoptată anul acesta.

Pensiile speciale nu vor mai depăși venitul din timpul activității

Spre deosebire de modul în care pensiile speciale erau calculate până acum, acestea urmează să aibă același statut ca cele obișnuite. Mai exact, recomandările Băncii Mondiale arată că pensiile trebuie calculate în funcție de contribuții și să existe un stagiu minim de cotizare.

ADVERTISEMENT

“Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare că cele din sistemul public de pensii”, a declarat Marius Budăi, ministrul muncii, potrivit ziare.com.

”Specialii” ajung la 21.000 de lei, în timp ce 70% dintre pensionarii români primesc maxim 2.000 de lei pe lună

Doar în luna noiembrie, statul român a plătit aproape 10.000 de pensii speciale, jumătate dintre beneficiari primind sume cuprinse între 11.000 și 21.000 de lei. Cele mai mari pensii din România le primesc foștii magistrați.

ADVERTISEMENT

La cealaltă extremă, aproape 70% din totalul pensionarilor români primesc cel mult 2.000 de lei pe lună de la statul român. În țara noastră sunt peste 4,7 milioane de pensionari.

Budăi: ”Pensiile nu se majorează la fel pentru toată lumea”

În plus, cinci tipuri de pensii speciale nu vor beneficia de creșteri bazate pe actualizări cu rata medie a inflației, de la 1 ianuarie 2023. Este vorba despre personalul aeronautic civil profesionist, personalul auxiliar al instanțelor judecătorești, funcționarii publici parlamentari, membrii Corpului Diplomatic și membrii Curții de Conturi.

ADVERTISEMENT

„Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea.

Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent”, a mai explicat ministrul Budăi.

ADVERTISEMENT
Tags: