News

Cine este, de fapt, pensionara ridicată de polițiștii ruși pentru că a protestat contra războiului din Ucraina. E supranumită “conştiinţa Sankt Petersburgului”

Elena Osipova este pensionara care a fost arestată de oamenii legii din Rusia, după ce a ieșit în stradă. Femeia de 78 de ani a protestat împotriva războiului din Ucraina.
03.03.2022 | 21:07
Cine este de fapt pensionara ridicata de politistii rusi pentru ca a protestat contra razboiului din Ucraina E supranumita constiinta Sankt Petersburgului
Cine este pensionara din Rusia care a ieșit la miting pentru Ucraina. Ce meserie are protestatara. Sursa foto: elpais.com
ADVERTISEMENT

Acum oamenii se întreabă cine este pensionara ridicată de polițiștii ruși la protestul de la Sankt Petresburg, unde a cerut alături de alte sute de persoane oprirea războiului pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Cine este pensionara din Rusia care a ieșit la miting pentru Ucraina. Ce meserie are protestatara

Femeia, care în tinerețe a fost pictoriță, se numește Elena Osipova și nu iese pentru prima oară în stradă. Este supranumită „conştiinţa Sankt Petersburgului”, fiind reținută și în alte rânduri de polițiștii din Federația Rusă.

ADVERTISEMENT

Și pentru că este un personaj deja celebru printre locuitorii din Rusia, mai multe publicații au scris despre ea de-a lungul anilor. Pensionara este considerată „bunica opoziției ruse”. În plus, este supraviețuitoare a asediului german asupra Leningradului din cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Artista iese în stradă, unde își desfășoară desenele”, conform portalului local MR-7, care i-a dedicat pictoriței un articol în februarie 2022. O perioadă a predat la Școala de Artă din Sankt Petersburg.

ADVERTISEMENT

Elena Osipova a avut prima expoziție la vârsta de 23 de ani, iar de atunci a continuat să-și arate desenele. A recompus peisaje din Grădinile Tauride din Skt. Petersburg, zonă apropiată de casa sa. A ieșit prima oară în stradă în octombrie 2002.

Prima acțiune de protest a fost față de controlul exercitat de guvernul Rusiei asupra Ceceniei, care a atacat teatrul Dubrovka din Moscova. Sute de oameni au fost luați ostatici și 100 au murit în asediul cu gaze mortale al forțelor de securitate.

ADVERTISEMENT

„Nu am înțeles de ce toată lumea a tăcut. Parcă toată țara era înghețată. Doar eu eram acolo, cu un simplu banner pe care scria: Domnule președinte! Schimbați-vă urgent poliția! Lasă Cecenia să-și aleagă drumul!”, a spus pensionara din Rusia pentru FRSN.

Elena Osipova, amenzi pe bandă rulantă de la polițiștii ruși

Elena Osipova a fost amendată de mai multe ori, prima sancțiune venind în 2007 când grupul de opoziție Another Russia a organizat un miting major numit „Marșul disidenților”. Pensionara a primit 10.000 de ruble (280 de dolari).

ADVERTISEMENT

Curtea de Apel a redus suma la 5.000 de ruble (140 de dolari). Banii sunt luați de autorități din pensia femeii pentru că refuză să plătească amenzile. De multe ori activiștii au vrut să plătească în numele ei, dar a refuzat întotdeauna.

ADVERTISEMENT