News

Pensionare anticipată pentru o categorie de angajaţi. Legea, în Camera Deputaţilor

Parlamentarii au dat un aviz pozitiv proiectului de modificare a legii pensiilor publice astfel încât lista localităților poluate, în care persoanele se pot pensionat fără a fi sancționate, să fie extinsă.
14.04.2022 | 12:46
Pensionare anticipata pentru o  categorie de angajati Legea in Camera Deputatilor
Extinderea listei cu localități poluate urmează să fie votată de Camera Deputaților. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Parlamentarii iau în calcul o nouă modificare a legii care organizează activitatea sistemului public de pensii pentru a le permite persoanelor care locuiesc în zonele afectate de poluare să iasă mai rapid la pensie, notează Mediafax.

Facilități pentru cei afectați de poluare

Proiectul prin care persoanele care locuiesc în zone afectate de poluare pot ieși la pensie anticipat, fără a primi indemnizații mai mici a trecut de comisiile parlamentare și urmează să ajungă la vot, în plenul Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

Trebuie subliniat faptul că parlamentarii și-au dat acordul pe o modificare a legii pensiilor, astfel încât lista localităților incluse pe lista zonelor poluate să fie extinsă.

“În anii precedenţi, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetăţenilor care au locuit în zone de risc. Soluţia identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localităţile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activităţi mai puţin nocive”, arată expunerea de motive a proiectului.

ADVERTISEMENT

Propunerea nr. B545, a fost înregistrată la Senat la finalul lunii noiembrie 2021, membrii acestei camere a Parlamentului supunând-o votului pe 7 martie 2022.

Ulterior, această propunere a trecut și de comisiile parlamentare, urmând să fie discutată și de Camera Deputaților, forul legislativ care ia ultima decizie în cazul acestei inițiative.

ADVERTISEMENT

Proiectul care va ajunge pe masa deputaților vizează aliniatului 5 al articolului 65 din legea pensiilor, care reglementează localitățile în cazul cărora se aplică reglementările legate de pensionarea anticipată.

Beneficiază de aceste prevederi persoanele care au locuit în zonele în care poluarea este cauzată de activitățile industriale și de extracție minieră.

ADVERTISEMENT

“Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparaflnos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor”, arată textul de lege.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatre, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii