News

Pensionare anticipată pentru încă o categorie profesională. Vârsta retragerii din activitate poate fi redusă cu până la 12 ani

Categoriile de angajați care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare ca urmare a activității în condiții speciale de muncă s-ar putea extinde în urma adoptării unui proiect de lege depus la Parlament.
10.12.2021 | 14:54
Pensionare anticipata pentru inca o categorie profesionala Varsta retragerii din activitate poate fi redusa cu pana la 12 ani
Încadrarea în condiții speciale de muncă va duce la recalcularea pensiilor aflate în plată/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legea pensiilor adoptată în 2010 a stipulat posibilitatea pensionării la o vârstă mai redusă pentru anumite categorii profesionale din cauza riscului pe care locul de muncă îl presupune din punct de vedere al sănătății angajaților.

Astfel, au fost stabilite două clase de angajați care se pot retrage din activitate mai devreme: cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă (sau grupa II de muncă) și cei care au lucrat în condiții speciale (grupa I de muncă).

ADVERTISEMENT

Un proiect de lege inițiat de către deputatul PNL Jaro Norbert Marșalic și semnat de alte zeci de parlamentari liberali, social-democrați, UDMR și de la minorități propune extinderea categoriilor profesionale încadrate la condiții special cu câteva profesii din domeniul metalurgiei.

Profesiile care vor beneficia de pensionare anticipată

Inițiatorul și co-semnatarii proiectului argumentează că angajații care lucrează în turnătoriile de oțel, fontă, aliaje neferoase se confruntă cu un risc mare al accidentelor de muncă, iar rata bolilor profesionale este ridicată. Din acest motiv, aceste persoane ar trebui  să beneficieze de statutul de lucrători în condiții speciale de muncă, ceea ce le-ar putea reduce vârsta de pensionare cu până la 12 ani.

ADVERTISEMENT

Se propune încadrarea în categoria locurilor de muncă în condiții speciale a acelor activiăți care constau în: turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu model ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă; turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți; activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuție a tehnologiilor și asistența tehnică în secțiile de producție efectuată de inginerii, subinginerii și tehnicienii din secțiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oțel, fontă, aliaje neferoase, precizie și cuzineți, precum și forje”, prevede proiectul de lege.

Reducerea vârstei de pensionare determină recalcularea pensiei

De această prevedere vor beneficia și angajați sau foștii angajați care au fost încadrați în grupa I de muncă în perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001. De atunci, munca încadrată în grupa I s-a transformat în muncă în condiții speciale, iar grupa II a devenit lucru în condiții deosebite de muncă.

ADVERTISEMENT

În cazul adoptării acestei legi, pe lângă vârsta de pensionare, și pensiile primite de aceste categorii profesionale vor fi mai mari, însă recalcularea pensiilor se va face la cererea acestor persoane.

Întrucât proiectul are impact bugetar prin creșterea cheltuielilor statului  pentru pensii, inițiatorii propun ca prevederile legii să intre în vigoare începând cu anul care va începe după adoptarea ei.

ADVERTISEMENT

Încadrarea unui loc de muncă printre cele în condiții speciale poate reduce considerabil vârsta de pensionare, în funcții de anii lucrați în aceste condiții.

Astfel, pentru fiecare doi ani lucrați în condiții speciale de muncă, vârsta de pensionare se reduce cu un an. De exemplu, o persoană care are un stagiu de cotizare de 22 sau 23 de ani pentru condiții speciale se va putea pensiona cu 11 ani mai devreme decât vârsta standard pentru retragerea din activitatea profesională. În cazul persoanelor care au lucrat în condiții speciale 24 ani sau chiar mai mult,  reducerea va ajunge la 12 ani.

Care sunt condițiile speciale de muncă

Prin Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii, locurile de muncă în condiții speciale au fost stabilite cele unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă; activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I și II de expunere la radiații, personalul navigant din aviația civilă, unele profesii din domeniul artistic ș.a.

Prin legi care au fost adoptat în anii următori, au mai fost incluse și alte categorii: activitățile din industria de armament legate de fabricarea și manipularea munițiilor și explozivilor; activități din sectorul construcțiilor de nave care presupun contact cu substanțe cu nivel ridicat de toxicitate; activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune.

ADVERTISEMENT
Revenită de la Asia Express, printre ședințe foto incendiare, Carmen Negoiță a dezvăluit...
Revenită de la Asia Express, printre ședințe foto incendiare, Carmen Negoiță a dezvăluit pasiunea ascunsă: „Ne întâlnim o dată pe săptămână!”
Un fost spion vrea să ajungă preşedintele României. “Dacă ne raportăm la ce...
Un fost spion vrea să ajungă preşedintele României. “Dacă ne raportăm la ce a fost, oricine e mai bun decât Iohannis”
Am aflat cine pleacă de la Masterchef, în această săptămână. Soarta concurenților de...
Am aflat cine pleacă de la Masterchef, în această săptămână. Soarta concurenților de la Pro Tv a fost decisă. Exclusiv
Cine este liceanul cu sute de mii de urmăritori pe TikTok, implicat în...
Cine este liceanul cu sute de mii de urmăritori pe TikTok, implicat în campania AUR: „În loc să fie la şcoală, este la bufetul parlamentului”
Devastat de pierderea uriașă, CTP nu s-a mai ascuns. Exigentul gazetar a recunoscut...
Devastat de pierderea uriașă, CTP nu s-a mai ascuns. Exigentul gazetar a recunoscut asta pentru prima dată!
Adio, maestre! Actorul român, pe care l-am iubit cu toții, A MURIT în...
Adio, maestre! Actorul român, pe care l-am iubit cu toții, A MURIT în urmă cu puțin timp. S-a stins pe patul de spital, iar ce s-a aflat chiar acum e, cu adevărat, TULBURĂTOR
Daniela Iliescu a intervenit în disputa dintre Dana Roba și Culiță Sterp: „Tu,...
Daniela Iliescu a intervenit în disputa dintre Dana Roba și Culiță Sterp: „Tu, femeie gravidă, să te încarci cu energiile negative ale oamenilor?”
Cine este Sofya, soţia lui Dawa: de la conflictul cu Gigi Becali până...
Cine este Sofya, soţia lui Dawa: de la conflictul cu Gigi Becali până la posibila agresiune fizică din partea partenerului
George Simion anunță dezbaterea prezidențială Ciolacu – Ciucă – Geoană: ”De-abia aștept”
George Simion anunță dezbaterea prezidențială Ciolacu – Ciucă – Geoană: ”De-abia aștept”
Șoareci și frig la Autoritatea Vamală Română. Sindicaliștii amenință cu proteste: „Se lucrează...
Șoareci și frig la Autoritatea Vamală Română. Sindicaliștii amenință cu proteste: „Se lucrează ca în secolul trecut”
Camerele de supraveghere pot ajuta la sancționarea mai multor infracțiuni rutiere decât cele...
Camerele de supraveghere pot ajuta la sancționarea mai multor infracțiuni rutiere decât cele de bord. Care sunt acestea
Anunţul momentului pentru români. Când aduce poştaşul a 13-a pensie
Anunţul momentului pentru români. Când aduce poştaşul a 13-a pensie
Unde nu votează românii în 2024: Țările și orașele excluse. Luminița Odobescu a...
Unde nu votează românii în 2024: Țările și orașele excluse. Luminița Odobescu a făcut anunțul
CU CÂT cresc PENSIILE de la 1 ianuarie 2025. CALCUL făcut de șeful...
CU CÂT cresc PENSIILE de la 1 ianuarie 2025. CALCUL făcut de șeful CASEI DE PENSII, Daniel Baciu
Transformarea spectaculoasă a Corinei Caciuc. Cum arăta iubita lui Reghe înainte de operațiile...
Transformarea spectaculoasă a Corinei Caciuc. Cum arăta iubita lui Reghe înainte de operațiile estetice
„Toată România pare așa”. Ce a pățit un arhitect român din Franța când...
„Toată România pare așa”. Ce a pățit un arhitect român din Franța când a mers în Orășelul Copiilor din București
Ce beau arabii pentru un somn de calitate. Licoarea magică, formată din două...
Ce beau arabii pentru un somn de calitate. Licoarea magică, formată din două ingrediente, care îi scapă de insomnii și îi ajută să doarmă ca un bebeluș