Legea pensiilor adoptată în 2010 a stipulat posibilitatea pensionării la o vârstă mai redusă pentru anumite categorii profesionale din cauza riscului pe care locul de muncă îl presupune din punct de vedere al sănătății angajaților.
Astfel, au fost stabilite două clase de angajați care se pot retrage din activitate mai devreme: cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă (sau grupa II de muncă) și cei care au lucrat în condiții speciale (grupa I de muncă).
Un proiect de lege inițiat de către deputatul PNL Jaro Norbert Marșalic și semnat de alte zeci de parlamentari liberali, social-democrați, UDMR și de la minorități propune extinderea categoriilor profesionale încadrate la condiții special cu câteva profesii din domeniul metalurgiei.
Inițiatorul și co-semnatarii proiectului argumentează că angajații care lucrează în turnătoriile de oțel, fontă, aliaje neferoase se confruntă cu un risc mare al accidentelor de muncă, iar rata bolilor profesionale este ridicată. Din acest motiv, aceste persoane ar trebui să beneficieze de statutul de lucrători în condiții speciale de muncă, ceea ce le-ar putea reduce vârsta de pensionare cu până la 12 ani.
„Se propune încadrarea în categoria locurilor de muncă în condiții speciale a acelor activiăți care constau în: turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu model ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă; turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți; activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuție a tehnologiilor și asistența tehnică în secțiile de producție efectuată de inginerii, subinginerii și tehnicienii din secțiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oțel, fontă, aliaje neferoase, precizie și cuzineți, precum și forje”, prevede proiectul de lege.
De această prevedere vor beneficia și angajați sau foștii angajați care au fost încadrați în grupa I de muncă în perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001. De atunci, munca încadrată în grupa I s-a transformat în muncă în condiții speciale, iar grupa II a devenit lucru în condiții deosebite de muncă.
În cazul adoptării acestei legi, pe lângă vârsta de pensionare, și pensiile primite de aceste categorii profesionale vor fi mai mari, însă recalcularea pensiilor se va face la cererea acestor persoane.
Întrucât proiectul are impact bugetar prin creșterea cheltuielilor statului pentru pensii, inițiatorii propun ca prevederile legii să intre în vigoare începând cu anul care va începe după adoptarea ei.
Încadrarea unui loc de muncă printre cele în condiții speciale poate reduce considerabil vârsta de pensionare, în funcții de anii lucrați în aceste condiții.
Astfel, pentru fiecare doi ani lucrați în condiții speciale de muncă, vârsta de pensionare se reduce cu un an. De exemplu, o persoană care are un stagiu de cotizare de 22 sau 23 de ani pentru condiții speciale se va putea pensiona cu 11 ani mai devreme decât vârsta standard pentru retragerea din activitatea profesională. În cazul persoanelor care au lucrat în condiții speciale 24 ani sau chiar mai mult, reducerea va ajunge la 12 ani.
Prin Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii, locurile de muncă în condiții speciale au fost stabilite cele unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă; activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I și II de expunere la radiații, personalul navigant din aviația civilă, unele profesii din domeniul artistic ș.a.
Prin legi care au fost adoptat în anii următori, au mai fost incluse și alte categorii: activitățile din industria de armament legate de fabricarea și manipularea munițiilor și explozivilor; activități din sectorul construcțiilor de nave care presupun contact cu substanțe cu nivel ridicat de toxicitate; activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune.