News

Pensionarii au primit vestea cea mare de la președintele CNPP: pensiile vor crește

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat duminică care sunt motivele pentru care consideră că vor crește pensiile aflate în plată.
24.07.2022 | 22:24
Pensionarii au primit vestea cea mare de la presedintele CNPP pensiile vor creste
O nouă creștere a pensiilor este așteptată în 2023. Foto: pxhere.com
ADVERTISEMENT

Într-o intervenție la România TV, cel care conduce Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) s-a referit și la perioada în care va fi gata noua lege a pensiilor. O veste foarte așteptată de pensionarii din România.

Pensionarii au primit două vești bune în acest weekend

Această lege va fi foarte utilă pentru calcularea veniturilor pensionarilor în baza principiului contributivităţii. Declarațiile lui Baciu au venit în contextul în care ministrul muncii, Marius Budăi, a anunțat recalcularea pensiilor până la sfârşitul anului 2022.

ADVERTISEMENT

Conform româniatv.net, în prim-plan sunt 5.000.000 de dosare de pensii. Toate vor fi separate în funcție de perioada contributivă și necontributivă. De asemenea, vor fi analizate sporurile cu caracter permanent, dar și cele fără caracter nepermanent.

În acest context, preşedintele CNPP a declarat la România TV că inechităţile din sistemul de pensii au fost generate de legi anterioare, care ar fi complicat modul de calcul.

ADVERTISEMENT

Astfel, Daniel Baciu consideră că trebuie să se ajungă la eliminarea stagiilor de cotizare și să se rămânâ doar la înmulţirea valoarii punctului de pensie cu numărul anilor de contibuţie:

În 2023 ar putea veni marea schimbare pentru pensionari

Ar trebui să se renunțe la aceste stagii de cotizare și să se revină la o formulă de calcul simplă, în care să se aplice doar acel principiu al contributivității.

ADVERTISEMENT

(…) Avem dosare în plata și de acum 30-40 de ani și nu există aceste informații în ele. (…) Sunt o grămadă, cum ar fi concediu medical, armata etc, de care trebuie să ținem cont.

Și atunci noi trebuie să bonificăm omul care chiar a contribuit la bugetul de pensii. De aceea, pensiile aflate în plata vor crește. În 2023 deja trebuie să avem un act normativ pe masă decidenților.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, când vine vorba despre calculul pentru pensia minimă, situația ar putea arăta astfel: persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar avea o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe ţară la momentul ieşirii la pensie. Asta ar însemna aproximativ 1.020 de lei în plus, iar pensia minimă ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare. până la 15 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: