Pentagonul a recunoscut că nu are idee cât de mult armament și echipamente militare americane au fost confiscate de talibani și a declarat că nu are niciun plan să încerce să-l recupereze.
La trei decenii după ce agenții CIA au oferit valize care conțineau mii de dolari pentru a răscumpăra rachetele Stinger pe care le-a furnizat mujahedinilor pentru a lupta cu Uniunea Sovietică în anii 1980, experții cred că miliarde de dolari în hardware militar ar putea fi în mâna celei mai recente facțiuni a luptătorilor islamiști din Afganistan.
SUA au cheltuit până la 80 de miliarde de dolari pregătind și echipând Armata Națională Afgană (ANA) producând o organizație incredibil de bine echipată și mai numeroasă decât armatele multor aliați ai NATO.
Totuși, în timp ce au preluat luna aceasta controlul asupra celei mai mari părți a țării în câteva zile și cu puțină sau deloc rezistență din partea ANA, talibanii s-au lăudat și au pozat cu echipamentele militare pe care le-au capturat – elicoptere, vehicule militare Humvee, tunuri de artilerie și ochelari pentru vedere nocturnă.
Un oficial american a declarat pentru Reuters: „Tot ceea ce nu a fost distrus este al talibanilor acum”.
https://twitter.com/worldonalert/status/1426884739009548291
Luni, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a fost întrebat despre fotografiile în care luptătorii talibani apăreau cu echipamentul SUA.
„Nu am un inventar exact al echipamentelor pe care le au afganii la dispoziție, care ar putea fi acum în pericol”, a spus el. „Evident, nu vrem să vedem arme sau sisteme care să cadă în mâinile oamenilor care să le folosească în așa fel încât să aducă atingere intereselor noastre sau ale partenerilor și aliaților. Avem, în mod evident, un interes personal că nu vrem să se întâmple. Dar nu am nicio soluție de politică pentru voi astăzi cu privire la modul în care am putea aborda acest lucru în viitor.”
Mulți membri ai administrației Biden par resemnați cu faptul că marea majoritate a acestui echipament, inclusiv o flotă de elicoptere Blackhawk, care fusese solicitată de domnul Biden de președintele afgan Ashraf Gani este pierdut.
„Nu ne imaginăm că ni le vor preda pur și simplu la aeroport”, a declarat consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan.
În timp ce oficialii americani pentru securitate națională încearcă să contabilizeze armele furnizate armatei afgane vreme de peste 20 de ani, talibanii au făcut publice imagini cu luptători care fluturau puști fabricate în America și se plimbau urcați pe vehicule Humvee abandonate.
Noul arsenal american al talibanilor nu se limitează probabil la arme de calibru mic, întrucât grupul a capturat depozite considerabile de arme și vehicule deținute în fortărețe controlate odată de forțele susținute de SUA, inclusiv vehicule moderne rezistente la mine (MRAP) și Humvee.
Estimările inițiale sugerează că talibanii ar putea deține acum și mai multe elicoptere Black Hawk și alte avioane militare finanțate de SUA. Ar fi vorba despre aproximativ 20 de avioane de atac Tucano A-29.
Nu este clar exact cât de mult echipament a căzut în mâinile talibanilor în timpul prăbușirii armatei afgane și este puțin probabil ca SUA să obțină un răspuns complet și precis la această întrebare, deoarece nu mai există o prezență a trupelor și serviciilor de informații americane în toată țara.
Administrația Biden s-a confruntat cu un val de critici pentru că nu a anticipat preluarea rapidă de către talibani a Afganistanului și pentru haosul care se desfășoară pe aeroportul din Kabul în timp ce mii de oameni încearcă să fugă din țară.
Operațiunile de evacuare rămân în centrul atenției administrației, dar oficialii de la Pentagon și Departamentul de Stat încep, de asemenea, să facă bilanțul armelor americane care au căzut în mâinile talibanilor, un efort despre care surse citate de CNN spun că va dura probabil săptămâni sau luni, din cauza volumului ridicat de arme furnizate forțelor afgane în ultimele două decenii.
Între timp, fotografiile și videoclipurile care arată luptătorii talibani purtând carabine M4 furnizate de SUA și puști M16 alimentează întrebări cu privire la cât de multă putere de foc americană are acum la dispoziție grupul militant după ce a pus mâna pe baze militare din Afganistan.
În acest moment, nu există planuri pentru ca SUA să ia măsuri pentru a distruge armele folosind atacuri aeriene sau alte mijloace, cu excepția cazului în care ar reprezenta o amenințare directă pentru trupele americane de pe aeroport, au declarat oficialii administrației Biden pentru CNN.
Distrugerea și îndepărtarea echipamentului SUA din Afganistan a început cu seriozitate la scurt timp după ce administrația Trump a semnat acordul de la Doha în februarie 2020, iar armata a început să-și reducă amprenta de la 8.500 de soldați la 2.500.
Dar a început, într-un ritm mai lent, mai devreme, atunci când în 2018 numărul forțelor americane a scăzut sub 14.000.
Între 2013 și 2016, SUA au oferit forțelor afgane peste 600.000 de arme ușoare, precum puști M16 și M4 și aproape 80.000 de vehicule, precum și ochelari pentru vedere nocturnă, aparate de radio și multe altele, potrivit unui raport al Biroului de Responsabilitate al Guvernului din 2017.
Chiar mai recent, Departamentul de Apărare al SUA a furnizat armatei afgane 7.000 de mitraliere, 4.700 vehicule Humvee și peste 20.000 de grenade între 2017 și 2019, arată un raport al inspectorului general special pentru reconstrucția Afganistanului.
Numai în ultimii doi ani, SUA a acordat armatei afgane peste 18 milioane de runde de muniție de 7,62 mm și calibru 50, conform unui bilanț al rapoartelor trimestriale ale inspectorului general special.
Unele dintre acestea au căzut fără îndoială în mâinile talibanilor, spun oficialii. În ultimele săptămâni ale retragerii, o serie de lovituri aeriene efectuate de SUA în Afganistan au fost concepute pentru a distruge echipamentele americane pe cale să fie acaparate de talibani.
SUA nu au distrus toate echipamentele rămase pentru armata afgană pentru că au crezut, până când a fost prea târziu, că forțele afgane vor lupta cu talibanii.