News

Pentagonul se laudă cu sistemul care poate vedea câteva zile în viitor. Cum va influența viitorul conflictelor

Un nou sistem bazat pe inteligență artificială poate vedea câteva zile în viitor, iar impactul acestuia ar putea fi important în războaie.
03.08.2021 | 17:25
Pentagonul se lauda cu sistemul care poate vedea cateva zile in viitor Cum va influenta viitorul conflictelor
ADVERTISEMENT

Armata SUA experimentează de multă vreme cu inteligența artificială, iar capacitățile acesteia sunt din ce în ce mai impresionante.

Recent, United States Northern Command (NORTHCOM) a efectuat cu succes o serie de teste cunoscute ca Global Information Dominance Experiments (GIDE).

ADVERTISEMENT

Acestea folosesc rețele globale de senzori, sisteme de inteligență artificială și resurse importante de calcul în cloud pentru a ”atinge dominația informațională” și ”superioritate în luarea de decizii.”

Conform liderilor NORTHCOM, sistemele ar putea oferi Pentagonului ”abilitatea de a vedea câteva zile în viitor.” GIDE ar putea să prezică viitorul cu oarece succes, evaluând tipare, anomalii și trenduri din seturi masive de date.

ADVERTISEMENT

Deși conceptul pare unul foarte science-fiction si poate ușor mistic, comandantul NORTHCOM spune că această capacitate este deja oferită de unelte aflate la îndemâna Pentagonului.

Generalul Glen VanHerck, comandantul NORTHCOM și NORAD, spune că luarea de decizii asistată de inteligența artificială ar putea oferi un sistem de prognoze proactive, parcă rupt din filmele SF.

ADVERTISEMENT

”Învățarea automatizată și inteligența artificială pot detecta schimbări, iar noi putem seta parametri în funcție de care declanșează o alarmă. Astfel, operatorii pot pregăti un alt senzor, cum ar fi cei GEOINT, ai sateliților, să analizeze îndeaproape ceea ce se întâmplă într-o anumită locație”, afirmă VanHerck.

Sistemul care ar putea revoluționa câmpul de bătălie

Acesta mai adaugă ”ceea ce am descoperit este că există posibilitatea ca, din reactivi, să devenim proactivi. Iar aici nu e vorba de minute și ore, ci de zile.”

ADVERTISEMENT

”Posibilitatea de a vedea în viitor cu câteva zile în avans creează spațiu de decizie. Acest spațiu este crucial pentru mine, comandant de operațiuni, să pregătesc planuri care să ajungă până la președinte”, a mai afirmat comandantul NORTHCOM.

GIDE 3, cel mai recent experiment, a probat ”o schimbare fundamentală a modului în care folosim informația și date pentru a mări spațiul de decizie de la nivel tactic la nivel strategic – nu doar pentru lideri militari, ci și pentru lideri civili.”

Pentru a realiza asta, sistemul folosește unelte cu inteligență artificială pentru a efectua analize în timp real asupra unor date colectate de la o rețea de senzori din lume, inclusiv ”informație disponibilă comercial”, de la parteneri anonimi.

Informația poate fi distribuită prin cloud către aliați și parteneri într-o clipă, dacă este nevoie.

Aviația și Armata SUA au testat deja concepte similare, care explorează convergența dintre colectarea datelor în timp real și inteligența artificială, pentru a oferi posibilitatea de a lua decizii mai rapid și mai informat.

Cu toate acestea, VanHerck spune că experimentele GIDE 3 sunt diferite, deoarece NORTHCOM nu vrea să creeze concepte sau unelte noi, ci să folosească ceea ce e deja disponibil, pentru a oferi înalților oficiali militari un nou nivel de conștientizare.

Într-adevăr, sistemele folosite sunt existente deja de ceva vreme, iar NORTHCOM ”a pus totul laolaltă pentru ca lucrurile să se întâmple” la nivel militar.

Acesta spune că nu e vorba de ”un lucru sau de un gadget pe care îl vom cumpăra și vom merge mai departe. Este o capacitate software ce folosește tehnologie deja existentă”, notează thedrive.com.

În discursul său, comandantul NORAD s-a referit voalat la Rusia și la China, afirmând că SUA se confruntă cu ”doi competitori pe picior de egalitate, ambii înarmați nuclear, care se întrec zilnic cu noi.”

Un reporter i-a cerut generalului să elaboreze specificul exercițiului GIDE 3, dar VanHerck a evitat să nominalizeze un adversar simulat, afirmând însă că ”este vorba despre unul dintre competitorii pe picior de egalitate.”

Experimentul GIDE 3 al Pentagonului este un semnal în plus că viitoarele conflicte vor fi determinate mai degrabă de forțele care pot utiliza sisteme capabile de inteligență artificială și care pot folosi informația obținută în cel mai scurt timp cu putință.

Având în vedere rețeaua extinsă de rețele de comunicații, de sateliți și de alte tehnologii conexe, momentele în care deciziile din bătălii vor fi dominate de sugestii ale inteligenței artificiale sunt mai aproape decât par.

ADVERTISEMENT