Pentagonul se teme ca nu este pregatit pentru un razboi cu Rusia

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
15/08/2015, 21:53
Pentagonul se teme ca nu este pregatit pentru un razboi cu Rusia

Oficialii celei mai puternice armate a NATO, cea a Statelor Unite ale Americii, se tem ca Pentagonul nu este inca pregatit pentru un eventual razboi cu Rusia lui Vladimir Putin.

O serie de exercitii militare americane clasificate, din timpul verii, au provocat ingrijorare in Departamentul Apararii ca fortele SUA nu sunt pregatite pentru o campanie militara sustinuta impotriva Rusiei, au spus doi oficiali americani din Aparare, pentru Daily Beast.

Multi din Pentagon cred ca 15 ani de lupta impotriva terorismului au lasat trupele terestre slab pregatite pentru a mentine logistica sau numarul de militari necesare in cazul in care Rusia ar face un pas catre un aliat NATO, mai spun oficialii.

rintre neajunsurile pe care exercitiile militare le-au dezvaluit se numara si faptul ca munitia disponibila nu este de ajuns pentru planurile de razboi si ar fi greu astfel sa fie sustinuta o prezenta mare a trupelor.

“Am putea noi probabil sa-i batem pe rusi astazi (intr-o lupta sustinuta)? Sigur, insa va fi nevoie de tot ce avem. Ceea ce spunem este ca nu suntem intr-atat de pregatiti pe cat am vrea sa fim”, a precizat unul dintre oficiali.

De ce Rusia ar vrea sa evite, totusi, un razboi cu SUA

In ultimele luni, inaltii oficiali ai Pentagonului au inceput sa numeasca Rusia lui Putin “o amenintare existentiala” pentru Statele Unite. Iar rezultatele exercitiilor militare, precum si cele mai recente avansari ale fortelor sustinute de Rusia in estul Ucrainei, nu au calmat acele temeri.

E drept insa ca ingrijorarile despre gradul de pregatire si sustenabilitatea armatei americane nu sunt generale, nici macar in interiorul Pentagonului. Toti cei din cadrul unitatii de securitate a SUA recunosc ca Moscova are 4.000 de arme nucleare, al treilea buget militar al lumii si un lider tot mai belicos.

Care este marea amenintare pentru SUA? Seful armatei americane: Doar o treime din fortele noastre pot face ce fac ei

“Un razboi dintre Rusia si NATO este un scenariu putin probabil, date fiind repercusiunile severe cu care s-ar confrunta Moscova. Pe langa reactia coplesitoare pe care ar provoca-o, echipamentul militar tot mai vechi al Rusiei si capacitatile logistice problematice ar face ca o ofensiva de succes sa fie foarte dificila pentru ei”, a mai spus un oficial american din domeniul informatiilor, pentru Daily Beast.

“Pe scurt, un conflict direct cu Rusia reprezinta o situatie de mare risc, dar putin probabila”, continua oficialul.

Dilema unui conflict aerian cu Rusia

Un alt oficial al Apararii a explicat ca, impotriva unui adversar precum Rusia, SUA nu pot avea acelasi fel de dominatie aeriana sigura pe care armata americana a avut-o in conflictele de dupa 11 septembrie 2001.

“Orice conflict de o magnitudine semnificativa impotriva unui adversar precum Rusia inseamna ca ar trebui sa trimitem piloti si resurse, care opereaza acum in alte parti ale lumii la un nivel care le minimalizeaza capacitatea de a se mai si antrena pentru acel tip de lupta”, mai spune oficialul.

Seful Statului Major al armatei americane, generalul cu patru stele Raymond Odierno, a spus miercuri ca Rusia reprezinta “cea mai periculoasa” amenintare la adresa SUA in prezent, din cauza operatiunilor “sofisticate” din Ucraina. In plus, generalul este ingrijorat ca Rusia ar putea interveni apoi in tari aliate NATO, precum Letonia si Estonia.

Avertismentul acestuia a venit in aceeasi zi in care think tank-ului European Leadership Network a anuntat rezultatele unui studiu, potrivit carora exercitiile militare desfasurate de NATO si Rusia in ultimele luni alimenteaza riscul unui razboi.

Rusia a desfasurat exercitii militare in luna martie, care au implicat 80.000 de militari si 12.000 de vehicule, precum si 65 de nave si 220 de avioane, in timp ce NATO a organizat exercitii militare in luna iunie, care au mobilizat 15.000 de persoane din 19 state membre si din 3 state partenere.

Sursă:www.ziare.com

Închide ×