Administrația Trump a reacționat furios, în frunte cu președintele Donald Trump și îi cataloghează pe cei de la New York Times drept ”fake news”. Elon Musk nu doar că este unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Donald Trump, însă ar avea mână liberă inclusiv să studieze strategii militare secrete.
Această informație a fost negată de Trump, dar și de secretarul american al Apărării, în contextul în care Elon Musk va vizita cu siguranță Pentagonul. Accesul la astfel de informații secrete ar extinde semnificativ rolul lui Elon Musk, cel care conduce Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE).
Așa cum remarcă New York Times, vizita lui Elon Musk și un posibil control al acestuia asupra Pentagonului ar da naștere unor conflicte de interese, în condițiile în care Musk e CEO al SpaceX și Tesla, companii care au contracte cheie cu Pentagonul, dar care au și interese financiare puternice în China.
New York Times a citat doi oficiali americani din interiorul Pentagonului care dau asigurări că nu mint, în contradicție cu ceea ce spune Donald Trump. De altfel, presa din SUA scrie că Elon Musk e furios și vrea să afle cine sunt acești angajați ai Pentagonului care au făcut dezvăluirile nedorite.
Planurile de război ale Pentagonului, denumite O-Plans sau planuri operative sunt o serie de secrete extrem de bine păstrate, astfel că dezvăluirea lor ar permite unei țări rivale să ia măsuri. Potrivit NYT, cei de la Pentagon îi vor arăta lui Elon Musk aproximativ 20 de documente secrete care arată cum s-ar comporta SUA în caz de război cu China.
Reacția lui Donald Trump a venit imediat. ”Mass-media de ştiri false sunt din nou prezente, de data aceasta eşuatul New York Times. Ei au spus, în mod incorect, că Elon Musk va merge mâine la Pentagon pentru a primi informaţii despre un posibil război cu China. Ce ridicol! China nici măcar nu va fi menţionată sau discutată. Este păcat că mass-media discreditate pot inventa astfel de minciuni. În orice caz, povestea este complet falsă!!”, a scris Trump.
A intervenit în discuție și purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Sean Parnell, care a numit articolul fake news, în timp ce secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a numit întâlnirea dintre Musk și cei de la Pentagon drept ”informală”. Desigur, menționând că este vorba despre fake news. De altfel, politica administrației Trump este de a numi fake news orice informație care nu- convine sau care ar putea să creeze prejudicii de imagine.