News

Pentru ce motive pot ieşi persoanele de peste 65 de ani din casă, în afara orelor recomandate. Anunţul lui Marcel Vela

27.04.2020 | 19:42
Pentru ce motive pot iesi persoanele de peste 65 de ani din casa in afara orelor recomandate Anuntul lui Marcel Vela
ADVERTISEMENT

Marcel Vela, Ministrul de Interne în Guvernul Orban, i-a liniștit pe cetățenii României și le-a promis că „lucrurile vor reveni la normal” în viitorul apropiat. Primul pas, Ordonanța Militară nr. 10 care le permite persoanelor peste 65 de ani să iasă mai des din casă, pentru mai multe motive.

Motivele pentru care bătrânii pot ieși din casă

Pe scurt, o relaxare a măsurilor pentru persoanele vârstnice, care nu mai rezistă în închisoarea propriilor locuințe. În prezent, aceste persoane în vârstă puteau să iasă din casă în intervalul orar 11-13 pentru a-și face cumpărături, însă căldura se întoarce în România, astfel că acest interval orar nu mai este oportun.

ADVERTISEMENT

Vela a explicat în ce condiții vor putea ieși din casăbătrânii în noul interval orar promis, 7-11 dimineața și 19-22 seara.

„Indiferent de intervalul orar, pentru următoarele motive pot circula: deplasare în interes personal, dacă au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată, inclusiv tratamentele oncologice, folosind mijloace de transport proprii, ale familiei.

ADVERTISEMENT

Pot face deplasări pentru activități agricole sau se pot deplasa pentru comercializarea produselor. Persoanele care au împlinit 65 de ani pot circula 7-11 și 19-22, pentru următoarele motive: deplasarea pentru bunuri personale sau pentru animale, deplasarea din motive justificate precum îngrijirea unui minor, altor persoane vârstnice”, a declarat Marcel Vela.

Totodată, Ministrul de Interne a dat asigurări că toate instituțiile și magazinele își vor adapta programul de lucru pentru a le face persoanelor în vârstă viața mai ușoară.

ADVERTISEMENT

Din 15 mai se relaxează măsurile

Așadar, persoanele cu vârsta peste 65 de ani au 6 ore pe zi disponibile pentru a-și face cumpărăturile sau pentru alte motive justificate, cum ar fi îngrijirea unui minor sau al altor persoane vârstnice.

Cu toate acestea, oamenii nu sunt închiși în casă nici în restul intervalului orar și se vor putea deplasa în anumite situații: deplasare în interes personal, dacă au ceva extrem de important de rezolvat, dacă au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată.

ADVERTISEMENT

Persoanele în vârstă sunt sfătuite să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun sau cu mijloacele deținute de familie. Actualele măsuri vor rămâne în vigoare, cel mai probabil până în 15 mai, când românii nu vor mai avea nevoie de declarații pe proprie răspundere pentru a ieși din casă.

Cu toate acestea, autoritățile recomandă în continuare vigilență din partea cetățenilor și dau asigurări că vor veghea asupra celor care nu vor respecta măsurile de distanțare socială, cum ar fi purtarea măștilor în spații publice închise.

ADVERTISEMENT