News

Elena Udrea va fi extrădată în România. “Se pare că nu există justiţie pentru mine”

Elena Udrea va fi extrădată din Bulgaria şi adusă în România, unde va trebui să-şi ispăşească cei şase ani de închisoare. Decizia a fost luată de judecătorii bulgari.
10.06.2022 | 16:06
Elena Udrea va fi extradata in Romania Se pare ca nu exista justitie pentru mine
Elena Udrea va afla curând decizia judecătorilor de la Curtea de Apel din Sofia. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT
10-06-2022
15:00

Elena Udrea va fi extrădată. Decizia este definitivă

Instanţa din Bulgaria a dispus punerea în executare a mandatului european emis pe numele Elenei Udrea. Aceasta va fi extrădată în România. Verdictul este definitiv.

“Se pare că nu există justiţie pentru mine nici în România şi nici în Bulgaria. Voi  veni cu un mesaj în scurt timp. S-au făcut presiuni asupra judecătorilor”, a declarat Elena Udrea la ieşirea de la proces.

Decizia a fost luată vineri după-amiază în procesul privind punerea în aplicare a mandatului european de arestare, după condamnarea definitivă în dosarul Gala Bute.

Tot vineri, Elena Udrea a cerut sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, cu condiția să fie liberă în Bulgaria până la pronunțarea acesteia.

“Doresc să solicit instanţei să pună această întrebare, având în vedere că există în acest moment în nenumărate ţări din UE situaţii similare cele ale cetăţenilor români în care s-a luat decizia de netrimitere în România, în cazul unor încălcări şi unor abuzuri. Abuzuri mult mai slabe decât în cazul meu. Consider că la nivelul UE ar trebui să existe o decizie care să reglementeze unitar pentru toate ţările UE răspunsul instanţelor din ţara unde se judecă cererea de predare. Nu ştiu juridic să explic mai bine, rugămintea este ca această întrebare să fie trimită către CJUE, însă doar cu condiţia în care să aştept în libertate răspunsul CJUE. Este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi, iar varianta ca eu să aştept acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu să continui să fiu într-o stare de detenţie, în baza unei hotărâri ilegale, pronunţată de un tribunal nelegal constituit în România. Rugămintea mea este ca această întrebare să fie acceptată doar dacă se admite ca răspunsul să-l aştept pe teritoriul Bulgariei, dar cu o altă măsură decât arestul preventiv”, a spus Udrea, în instanţă.

Practic, pentru Elena Udrea este ultimul termen în dosarul de extrădare. Conform informațiilor corespondenților Antena 3, la ora 14:00, avocații fostei consiliere prezidențiale și-au expus pledoariile.

Elena Udrea va avea ultimul cuvânt

După ce procurorul bulgar își va prezenta argumentele în fața instanței, Elena Udrea va avea ultimul cuvânt. Cea care a ocupat funcția de ministru al turismului a susținut tot timpul că este arestată ilegal. De asemenea, a subliniat că nu își dorește să fie extrădată în România și speră ca măcar justiția din Bulgaria să o judece corect.

ADVERTISEMENT

La această situația s-a ajuns după ce la începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România. S-a întâmplat înainte ca judecătorii ÎCCJ să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul ”Gala Bute”.

La data de 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria chiar când se pregătea să treacă în Grecia cu un autoturism. Odată identificată, ea fost reținută la punctul de trecere Kulata.

ADVERTISEMENT

Ulterior, la mijlocul lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România.

La tribunalul din Blagoevgrad, decizia a venit rapid

Elena Udrea nu a fost de acord cu această decizie și a formulat apel la Curtea de Apel din Sofia. Au urmat mai multe termene, iar de fiecare dată, decizia a fost amânată. La ultimul termen al procesului, miercuri 8 iunie 2022, avocaţii Elenei Udrea au făcut cereri suplimentare către magistraţii bulgari.

ADVERTISEMENT

Apărătorii fostei candidate la alegerile prezidențiale au solicitat audierea expertului Corneliu Liviu Popescu şi a martorei Ingrid Mocanu, prezentă în sala de judecată.

În același context, avocaţii au solicitat punctul de vedere al unui expert în drept constituţional din România. După audiere, judecătorii de la Sofia au anunţat că s-a clarificat tot ce era necesar. Astfel a fost fixat termenul final pentru 10 iunie.

ADVERTISEMENT

Au fost acceptate toate probele, mai puțin martorii care trebuiau să demonstreze deciziile Curții Constituționale. Sper să am parte de o justiție dreaptă în Bulgaria, nu cum am avut în România. Știți că se fac presiuni și asupra celor din Bulgaria. A spus o chiar purtătorul de cuvânt al Curții de Apel. Îmi doresc să se respingă cererea României, declara Elena Udrea miercuri.

 

ADVERTISEMENT