Advertorial

Percepțiile greșite, obstacol în reducerea efectelor fumatului. BAT: ”Știința trebuie să depășească inerția ideologică”

Conferința internațională Global Tobacco and Nicotine Forum atrage atenția asupra percepțiilor greșite care au devenit un obstacol în reducerea efectelor fumatului,
30.05.2024 | 11:20
Perceptiile gresite obstacol in reducerea efectelor fumatului BAT Stiinta trebuie sa depaseasca inertia ideologica
Reducerea efectelor fumatului, obiectivul Global Tobacco and Nicotine Forum Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Evenimentul, la care au participat specialiști internaționali, experți în sănătate publică și reprezentanți ai comunității științifice, arată că aceste percepții eronate acționează ca o barieră care îi împiedică pe fumători să treacă la alternative cu risc mai scăzut.

Percepțiile greșite, obstacol în reducerea efectelor fumatului

Adoptarea noilor generații de produse cu nicotină este o tranziție majoră, similară tranziției de la benzină la mobilitate electrică, explică producătorii de produse din tutun.

ADVERTISEMENT

Aceștia solicită comunității științifice o poziție fermă prin care să aducă în atenția publicului dovezile științifice care arată că nu substanța nicotinei în sine, ci inhalarea fumului generat prin arderea plantei de tutun este nocivă.

„Această neînțelegere poate deveni o barieră pentru fumători să treacă la alternative cu risc mai scăzut, de aceea știința trebuie să depășească inerția ideologică și să susțină modelarea unor îndrumări clare, în beneficiul tuturor”, se arată în concluziile conferinței internaționale Global Tobacco and Nicotine Forum.

ADVERTISEMENT

Suedia, prima țară care a ajuns la dezideratul de țară fără fumători, a demonstrat faptul că pentru a se ajunge la reducerea efectelor fumatului este nevoie de un angajament de colaborare din partea tuturor părților interesate pentru a pune binele publicului în prim – plan, în detrimentul dogmei.

„În ceea ce privește tranziția de la fumat la țigările electronice sau la celelalte alternative care nu implică arderea tutunului, asistăm în prezent la o tranziție similară celei de la benzină la mobilitatea electrică.

ADVERTISEMENT

Însă vorbim în continuare de foarte multe percepții greșite, între care cea mai frecventă este cea legată de riscul asociat consumului de nicotină.

Nicotina este o moleculă  extrasă din planta de tutun și este important de reținut că nu nicotina, ci inhalarea fumului generat prin arderea plantei de tutun este nocivă.

ADVERTISEMENT

Așa că trebuie să facem o diferență clară între această moleculă și consumul plantei prin ardere, pentru că în ceea ce privește utilizarea nicotinei există chiar posibile zone terapeutice pentru utilizarea acesteia”, a declarat Michael Strupp, profesor de neurologie la Facultatea de Medicină a Universității Ludwig Maximilians din München.

BAT: ”Știința trebuie să depășească inerția ideologică”

Participanții la conferință au făcut apel colaborarea tuturor actorilor implicați pentru ca omenirea să facă tranziția de la produsele care implică ardere la o lume fără fum, bazată pe cercetare științifică și pe angajamente ferme pentru reducerea efectelor fumatului.

„Cheia pentru a face progrese în corectarea percepțiilor greșite cu privire la profilul de risc al produselor care nu implică ardere și al nicotinei în general se rezumă la îmbunătățirea înțelegerii, a comunicării clare, informate și susținute de știință din partea grupurilor cheie.

În timp ce publicațiile importante care susțin abordarea de reducere a riscurilor devin din ce în ce mai relevante în toată lumea, trebuie făcut mai mult pentru a amplifica aceste mesaje și a ne asigura că acestea ajung la comunitatea medicală de primă linie”, a declarat James Murphy, director pentru știință și cercetare în cadrul BAT, unul dintre cei mai mari producători din domeniu și liderul pieței tutunului din România.

Suedia a reușit să diminueze rata fumatului până la aproape 5% prin adoptarea snus-ului, un produs alternativ cu nicotină pentru uz oral. Marea Britanie își încurajează fumătorii să treacă la vaping la nivel de politică de sănătate publică. Cele două țări sunt modele de succes în ceea ce privește implementarea de reglementări eficiente pentru reducerea efectelor fumatului.

„Dacă ne uităm la Suedia și la mesajele publice ale acestei țări despre nicotină, acestea transmit că nu există nicio legătură între nicotină și bolile cronice.

Acesta este un mesaj de sănătate publică transmis clar și cu acuratețe, în timp ce alte țări încă lasă de dorit la capitolul comunicare publică”, a arătat Delon Human, medic specialist și președinte al organizației internaționale Health Diplomats.

Marea Britanie a implementat, începând de anul trecut, programul “Swap to Stop” (“Schimbă pentru a renunța”), prin care promovează trecerea de la țigări la produse pentru vapat, drept o alternativă mai puțin riscantă pentru fumători.

În prezent există trei categorii de produse din tutun și nicotină care nu implică ardere, prezente și în România – produsele care încălzesc tutunul, produsele pentru vapat și pliculețe cu nicotină pentru uz oral.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”