News

Percheziții în București și Ilfov, la firme care au reciclat fictiv. Pericol pentru mediu și prejudiciu uriaș

Reprezentanții IGPR au organizat miercuri 14 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, la persoane acuzate că au întreprins activități de reciclare fictive.
05.10.2022 | 12:57
Perchezitii in Bucuresti si Ilfov la firme care au reciclat fictiv Pericol pentru mediu si prejudiciu urias
Percheziții la firmele care au păcălit autoritățile că au reciclat deșeurile electronice. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Conform comunicatului de presă în care au fost anunțate aceste percheziții, în prim-plan apare o cantitate uriașă de ambalaje și deşeuri de echipamente electrice şi electronice: 22.236.016 kilograme.

Percheziții la firmele care au reciclat fictiv

În același context, reprezentanții Inspectoratului General al Poliţiei Române au anunțat că au fost ridicate înscrisuri de la şapte societăţi comerciale. În dosarul penal se efectuează cercetări pentru evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în declaraţii şi uz de fals.

ADVERTISEMENT

Faptele ar fi fost comise de către persoane implicate în operaţiuni fictive de reciclare deşeuri de ambalaje şi deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu“, se precizează în comunicatul IGPR8.

Oamenii legii au mai transmis că au fost emise trei mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite. Acestea vor fi conduse la sediul unităţii de poliţie pentru a fi înștiințate cu privire la acuzații.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat din 2020 până în 2021

De asemenea, suspecții vor fi audiați de polițiști. Conform informațiilor din dosar, cei acuzați ar fi furnizat documente justificative în care ar fi consemnat activităţi nereale de colectare şi reciclare a 22.236.016 kilograme de deşeuri.

Asta s-a întâmplat între2020 și 2021, prin intermediul unor societăţi comerciale coordonate direct sau prin interpuşi. Scopul acestora? Obţinerea bonificaţiilor de la organizaţiile care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului.

ADVERTISEMENT

Odată cu raportarea acestei cantităţi, Administraţia Fondului pentru Mediu a fost prejudiciată cu sumă în valoare de 79.085.258 de lei. La aceste percheziții au participat poliţiştii din cadrul IGPR (n.r. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice), sprijiniți de Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale și de Institutul Naţional de Criminalistică.

Altfel, amintim că tot miercuri au fost organizate peste 80 de percheziții în 12 județe, în cadrul unei ample operațiuni antidrog. La finalul acestei acțiuni, oamenii legii au estimat că vor aduce la audieri aproximativ 150 de persoane care fac parte din patru rețele de trafic de droguri.

ADVERTISEMENT