News

Percheziții în Caraș-Severin în cazul numirii unor șefi de instituții. Suspiciuni privind programul Anghel Saligny

Percheziții în județul Caraș-Severin după ce s-au ridicat suspiciuni legate de banii publici din programul Anghel Saligny. Sunt controlate numirile în cazul unor șefi de instituții.
08.12.2021 | 19:02
Perchezitii in CarasSeverin in cazul numirii unor sefi de institutii Suspiciuni privind programul Anghel Saligny
Percheziții în Caraș-Severin în cazul numirii unor șefi de instituții. Suspiciuni privind programului Anghel Saligny. Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Procurorii DIICOT au bănuieli în privința programului Anghel Saligny, motiv pentru care au anunțat, miercuri, 8 decembrie, percheziții în dosarul care vizează infracțiuni de corupție la nivelul conducerilor unor instituții publice din Caraș-Severin.

Percheziții la conducerile unor instituții din Caraș-Severin

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), dar și cei ai Direcției Generale Anticorupție (DNA), precum și cei de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) au efectuat perchezițiile din Caraș-Severin pe baza unui dosar care vizează fapte de corupție privind numirea unor șefi de instituții publice din Caraș-Severin.

ADVERTISEMENT

Ca urmare, au fost realizate 7 percheziții la unele locuințe din județele Timiș și Caraș-Severin, pentru a destructurarea unui grup infracțional organizat suspectat de mai multe fapte de corupție.

„La data de 08.12.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – SJA Caraș-Severin și SCCO Caraș-Severin au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare, pe raza județelor Timiș și Caraș-Severin, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de șantaj, trafic de influență, abuz în serviciu, folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și luare de mită”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

ADVERTISEMENT

Grupul infracțional șantaja șefii instituțiilor

În cursul anului 2018, în județul Caraș-Severin s-a format un grup infracțional organizat care urmărește să tragă foloase materiale prin șantajarea șefilor unor instituții publice. Suspecții vizau accesul la banii publici pentru a-i sustrage și pentru a-i împărți între ei, potrivit datelor de la DIICOT.

„În fapt s-a reținut că, la finalul anului 2018, la nivelul județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop obținerea unor mari profituri materiale, prin subordonarea a cât mai multor instituții publice (prin șantajarea conducătorilor acestor instituții) care să le asigure accesul la banii publici și, implicit, posibilitatea de a-i împărți între membrii grupului”, se precizează în comunicat.

ADVERTISEMENT

Au sustras banii publici prin contracte încheiate cu instituțiile șantajate

Din datele anchetei, se mai arată că suspecții vizați de procurori au coordonat acțiunea de șantaj în așa fel încât să aibă controlul tuturor instituțiilor publice din județul Caraș-Severin, pentru a le forța să semneze contracte de servicii și executare de lucrări publice.

„Grupul a acționat, în mod coordonat, în scopul preluării controlului asupra tuturor instituțiilor publice de la nivelul județului Caraș-Severin și asupra altor unități publice care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însușirii sumelor de bani prin contracte de servicii și lucrări executate parțial/fictiv”, se arată în comunicatul DIICOT.

ADVERTISEMENT

De altfel, grupul de infractori organizați au urmărit să-i schimbe din funcții pe șefii instituțiilor publice pentru a-i înlocui cu ”persoane obediente”, după cum spun reprezentanții DIICOT.

„Pentru preluarea controlului asupra instituțiilor publice din județul Caraș Severin, grupul infracțional a urmărit schimbarea din funcții a șefilor acestor instituții publice și înlocuirea acestora cu persoane obediente, apropiate de liderii grupării”, se mai arată în textul comunicatului.

Grupul infracțional a vizat fonduri din PNDL

Procurorii mai specifică și faptul că pe lângă accesul la banii publici, grupul infracțional viza și fonduri din programele PNDL I și II. De altfel, grupul înființa aceste firme și executa lucrările publice pentru a menține aparența, însă nu aveau nici o expertiză, după cum se menționează în comunicat, și nici nu aveau echipamentele necesare pentru a duce până la capăt lucrările.

„O altă modalitate de comitere a activității infracționale a membrilor grupului și obținere de venituri ilicite, pe lângă schimbarea din funcția a șefilor de instituții cu alte persoane loiale grupului infracțional, a constituit-o asigurarea accesului la achiziții publice, din fonduri guvernamentale (PNDL I și II), prin crearea condițiilor necesare acordării lucrărilor exclusiv către firmele controlate de către liderul grupării, la prețurile maxime de 99,8% din valoarea lucrărilor, în condițiile în care firmele menționate nu aveau nici expertiza celorlalți contraofertanți și nici nu dispuneau de dotările necesare efectuării lucrărilor, din punct de vedere al personalului sau al echipamentelor din dotare”, se explică în comunicat.

Mai mult de atât, chiar și după ce au fost trimiși în judecată, pentru două cauze distincte formulate de DNA – Serviciul Teritorial Timișoara, grupul infracțional „și-au consolidat poziția” și au devenit chiar consilieri onorifici în grup. De altfel, aceștia au făcut acest lucru în mod voit fără a primi bani în schimb sau să fie menționați pe statele de plată, aceștia urmărind să își promoveze interesele personale, după ce contractau achizițiile publice, se menționează în comunicatul DIICOT.

Conform DIICOT, suspecții au continuat să recruteze în gruparea infracțională persoane cu putere de decizie din cadrul Direcției Județene de Drumuri Caraș-Severin, în speță directorul executiv și consilierul președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin.

„Din cercetările efectuate în cauză, s-a constatat faptul că, în cursul anului 2020, în cadrul respectivei direcții, a fost organizat de către fostul Director Executiv, un număr de 9 licitații cu clauză suspensivă, ce aveau ca obiect diferite lucrări de modernizare, întreținere, reparare a drumurilor județene. S-a procedat la acest tip de licitație/modalitate contractare întrucât s-a avut în vedere posibilitatea începerii imediate a lucrărilor, în cazul obținerii fondurilor guvernamentale necesare. Pentru a obține lucrarea, liderul grupării și-a exercitat influența dobândită, prin natura funcției de consilier onorific, neremunerat, al președintelui consiliului județean Caraș-Severin, asupra factorilor decizionali din cadrul Direcției de Drumuri Județene Caraș-Severin, scopul urmărit fiind rămânerea de fonduri în cadrul bugetului direcției, la finele anului 2020, fonduri care, de regulă, pentru a nu fi returnate erau realocate”, specifică reprezentanții instituției în textul comunicatului.

Grupul infracțional a vizat și programul ”Anghel Saligny”

În opinia procurorilor, în intervalul noiembrie-decembrie 2020, membrii grupului au dobândit, prin intermediul directorului executiv, acte confidențiale, care nu erau destinate publicității, privind dosare de lucrări publice efectuate de diverși antreprenori, pentru a evalua starea lucrărilor ce trebuiau plătite și posibilitatea de a sista plățile, în vederea obținerii de fonduri suficiente pentru atribuirea lucrărilor vizate de liderul grupului.

„Din probele administrate în cauză, a fost identificată stoparea plăților către patru societăți comerciale care, la nivelul lunii noiembrie 2020, aveau finalizate lucrările atribuite anterior, deținând întreaga documentație necesară efectuării plății, întocmită și semnată (factură fiscală, proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor, situații de plată etc.) În urma acestor activități, la finalul anului 2020, membrilor grupării le-au fost atribuite, din fondurile Direcției de Drumuri Județene Caraș-Severin, sumele de bani necesare începerii și efectuării lucrărilor vizate. De asemenea, s-a reținut faptul că, în perioada aprilie – octombrie 2021, o altă membră a grupului infracțional, consilier al președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, și-a depășit atribuțiile și a desfășurat acte materiale la nivel decizional, în sensul identificării unor proiecte strategice ale județului. În acest sens, în cursul lunii octombrie 2020, suspecta împreună cu o altă suspectă, au inițiat un un astfel de proiect în cadrul căruia erau depuse cereri de finanțare, prin programul ”Anghel Saligny”, solicitări care nu au avut la bază studii de prefezabilitate, ci doar scopul de a favoriza exclusiv primăriile agreate”, arată datele din comunicat.

După efectuarea perchezițiilor au fost aduse la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin, un număr de 4 persoane în vederea audierii. De altfel, procurorii au avut sprijinul IPJ Caraș-Severin.

ADVERTISEMENT