News

Percheziții în trei spitale COVID. Procurorii DNA: Mită de 89.000 de euro pentru șefii unităților sanitare. Update

04.12.2020 | 13:47
Perchezitii in trei spitale COVID Procurorii DNA Mita de 89000 de euro pentru sefii unitatilor sanitare Update
ADVERTISEMENT

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează joi dimineață mai multe percheziții în spitale COVID din județele Brașov, Harghita și Iași, precum și în locuințele unor persoane suspecte de fapte de corupție cu privire la achizițiile de aparatură și materiale medicale.

 


Fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov și managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc au fost reținuți

UPDATE, ora 14:00/ Printre cele 12 persoane reținute de procurorii DNA în legătură cu presupusa atribuire frauduloasă a unor contracte de achiziţie publică la spitale din judeţele Braşov şi Harghita se numără atât Ramona Delia Ionescu, la data faptei manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, cât şi Antal Lukacs, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 4 decembrie, ora 11:00/ 12 persoane, printre care și șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, au fost reținute în urma perchezițiilor efectuate joi. Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului teritorial Braşov fac cercetări penale in rem (faţă de fapte) cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi a altor fapte de corupție.

UPDATE, ora 17:50 / Procurorii DNA implicați în acțiunile de percheziție de joi, 3 decembrie, au constatat că mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro pentru atribuirea frauduloasă a unor contracte pentru achiziţia de echipamente şi produse medicale supraevaluate.

ADVERTISEMENT

”Persoane din conducerea spitalelor şi/sau persoane cu ascendent şi influenţă asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Din cercetări a reieşit că activităţile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro şi 89.000 euro”, se precizează în comunicatul DNA.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 10:40 / Potrivit comunicatului, este vorba despre Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Braşov, Spitalul de Boli Infecțioase, precum și în Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.

Oamenii legii au descins, totodată, la sediul biroului pentru operațiuni speciale, aflat în subordinea Inspectoratului General al Poliției Române. Sunt vizați șeful biroului județean și un ofițer.

ADVERTISEMENT

Percheziții DNA în trei spitale COVID din județele Brașov, Harghita și Iași

Din primele informații, ancheta ar viza achiziționarea la suprapreț a testelor Real Time PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-COV-2. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi a Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada decembrie 2019 – prezent.

În cursul zilei de 03 decembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 de locații situate pe raza județelor: Brașov, Harghita și Iași, din care patru sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcție Generale Anticorupție și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în comunicatul transmis de Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit unor surse citate de News.ro, sunt efectuate percheziții și la sediul Biroului de Operaţiuni Speciale Brașov, la Spitalul Miercurea Ciuc, precum şi la domiciliul managerului.

ADVERTISEMENT