News

Igor Dodon, pus în arest la domiciliu. Fostul lider al Republicii Moldova se pregătea să fugă din ţară / Update

Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor care au avut loc la domiciliul său. Fostul lider pro-rus al Republicii Moldova este implicat într-un dosar de corupție.
26.05.2022 | 19:02
Igor Dodon pus in arest la domiciliu Fostul lider al Republicii Moldova se pregatea sa fuga din tara  Update
Ce acuzații i se aduc fostului președinte pro-rus al Republicii Moldova. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
26-05-2022
16:04

Dodon, în arest la domiciliu

Judecătorii din Republica Moldova au decis plasarea în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, a fostului preşedinte Igor Dodon.

Procurorii anticorupţie moldoveni au reuşit să demonstreze, în instanţă, că fostul lider de la Chişinău plănuia să fugă din ţară.

24-05-2022
15:15

Au fost găsite sume mari și la rudele lui Igor Dodon

Jurnaliștii moldoveni de la deschide.md au dezvăluit că procurorii anticorupție ar fi găsit la domiciliul lui Igor Dodon sume impresionante atât în lei, cât și în euro.

Este vorba despre aproximativ jumătate de milion de lei moldovenești (n.r. – aproape 121.000 de lei) și zeci de mii de euro. Sumele au fost găsite și în casa fostului președinte al Republicii Moldova, și și la rudele lui.

De asemenea, în cadrul perchezițiilor desfășurate la rudele lui Dodon, oamenii legii au descoperit mai multe obiecte valoroase. Spre exemplu, la casa părintească din Sadova, pe lângă zeci de mii de lei, procurorii au găsit și un plic cu aproximativ 10.000 de euro. Pe acel plic apărea mesajul cu „Pentru PSRM”.

24-05-2022
09:42

Reținerea lui Igor Dodon, sub semnul întrebării. Ce spune purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale din Republica Moldova

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale din Republica Moldova a venit cu o clarificare în ceea ce privește reținerea lui Igor Dodon.

 Mariana Cherpec nu confirmă, momentan, arestarea pentru 72 de ore a lui Igor Dodon și spune că s-a deschis un dosar penal în baza mai multor articole din Codul Penal.

”Este prematur să vorbim despre o reţinere a lui Igor Dodon atât timp cât acţiunile de urmărire penală sunt în curs de desfăşurare. Au loc mai multe acţiuni, urmând să fie efectuate mai multe acţiuni pe parcursul zilei”, a declarat Mariana Cherpec pentru Radio Chişinău.

24-05-2022
08:28

Igor Dodon, reținut pentru 72 de ore

Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor care au avut loc marți dimineață, la mai multe locuințe ale sale.

El este acuzat de: corupere masivă, acceptarea ca o organizație criminală să-i finanțeze partidul, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, potrivit anticoruptie.md

Procurorii anticorupție au descins marți dimineață la domiciliul lui Igor Dodon. Fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova este vizat în dosarul ”kuliok”.

Igor Dodon, vizitat acasă de procurorii anticorupție. I se aduc mai multe acuzații în dosatul ”kuliok”

Concret, în dosarul ”kuliok”, Igor Dodon este acuzat de corupere masivă, acceptarea ca o organizație criminală să-i finanțeze partidul, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

ADVERTISEMENT

”Perchezițiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasiva) art.181/2( acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337( trădare de patrie) și art.330/2 (îmbogățire ilicită)”, a transmis pentru UNIMEDIA Mariana Cherpec, procuror în acest caz.

De asemenea, s-au făcut percheziții inclusiv la casa părintească a fostului conducător al Republicii Moldova, din satul Sadova, dar și la o bază de odihnă tot din Sadova și care ar aparține familiei lui Dodon.

ADVERTISEMENT

Contextul perchezițiilor

Totul are loc, mai exact, după ce pe data de 18 mai 2020, deputatul Iurie Reniță a făcut public un video în care apăreau Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov.

Întâlnirea dintre cei trei a avut loc la fostul sediu al Partidului Democrat, când Vladimir Plahotniuc era în fruntea formațiunii politice. Tot Plahotniuc a adus cu el o sacoșă neagră, în care ar fi fost bani și i-a dat-o lui Igor Dodon.

ADVERTISEMENT

Atent la detalii, Igor Dodon a refuzat să o ia personal și a spus ca sacoșa să fie înmânată lui ”Costea”, iar acesta la rândul lui să o ofere lui ”Cornel”.

Fostul președinte al Republicii Moldova a negat veridicitatea discuțiilor din filmuleț și că nu știe ce conținea punga. Mai mult, crede că video-ul a fost făcut public prin intermediul unor ”conserve oligarhice”.

ADVERTISEMENT

”Procuratura Generală nu a inițiat un dosar penal în cazul „kuliokului” ce l-a propus Vlad Plahotniu lui Igor Dodon, pentru că acest video a fost făcut ilegal”, spunea șeful PG de atunci, Alexandr Stoianoglo.

ADVERTISEMENT