News

Percheziții la Opera din Iași. Managerul Beatrice Rancea, suspectată de constituire de grup infracțional. Verificări și la firma Doinei Levința. Update

01.03.2021 | 15:02
Perchezitii la Opera din Iasi Managerul Beatrice Rancea suspectata de constituire de grup infractional Verificari si la firma Doinei Levinta Update
ADVERTISEMENT

Zeci de percheziții au avut loc luni dimineață la Opera Națională din Iași. Procurorii și jandarmii au descins la sediul instituției, acolo unde au căutat documente, într-un dosar care vizează presupuse fraude financiare.


Procurorii DIICOT, percheziții la firma creatoarei de modă Doina Levința

UPDATE, ora 15:03 / Potrivit celor mai noi informații, procurorii au ridicat documente și de la firma creatoarei de modă Doina Levința. Anchetatorii ar verifica contractele de furnizare garderobă încheiate între firma creatoarei și instituția publică de cultură.

ADVERTISEMENT

Potrivit Știripesurse, Doina Levința nu ar fi vizată, dar cu toate acestea anchetatorii vor să verifice contractele încheiate de aceasta cu Opera Națională Iași și București.


Managerul Beatrice Rancea, suspectată de constituire de grup infracțional

UPDATE, ora 13:18 / DIICOT a emis un comunicat de presă în care anunță oficial că au fost făcute 26 de percheziții domiciliare, în Iași și București, vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în delapidare și fals.

ADVERTISEMENT

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2014 s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Este vorba despre Beatrice Rancea.

”Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.

ADVERTISEMENT

Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.

ADVERTISEMENT

Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași.
Prejudiciul estimat în acest dosar, până în prezent, este de 5.000.000 de lei. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi duse la audieri 14 persoane”, se arată în comunicat.


Știrea inițială, ora 12:08 / Din primele informații, unii dintre angajați, apropiați ai managerului Beatrice Rancea, au mers alături de cadrele de anchetă la locuințele acestora pentru noi percheziții.

În ceea ce o privește pe cea aflată în poziția de managerul al Operei, aceasta a fost dusă și ea la audieri, potrivit publicației Ziarul de Iași.

Percheziții la Opera Națională din Iași privind presupuse fraude financiare

Un număr total de 27 percheziții au loc luni dimineață într-un dosar cu fraude economice, care vizează Opera Națională din Iași, scrie presa locală. În anchetă, principala vizată este Beatrice Rancea, actuala directoare a Operei Română din Iași și fosta directoare a Operei din București.

Conform sursei citate, procurorii suspectează că din anul 2014 s-ar fi constituit și ar fi acționat în Iași și București un grup infracțional organizat condus de Beatrice Rancea grup la care ar fi aderat ulterior și alte persoane.

Membrii grupului sunt suspectați că au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii, au mai explicat sursele citate.

Ce persoane au fost duse la audieri

Acțiunea oamenilor legii de luni are loc în contextul în care la Opera Națională din Iași sunt tensiuni între o parte dintre angajați şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea, și au fost făcute plângeri penale de ambele părţi.

Surse din cadrul Operei susţin că sunt vizate de această acţiune mai multe persoane angajate în instituţie, unele dintre acestea fiind luate de acasă şi duse la audieri, printre care şi artişti.

Pe parcursul ultimului an, la această instituția au existat tensiuni mari între o parte dintre angajaţi şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea, motiv pentru care s-au făcut mai multe plângeri penale de ambele părţi şi au fost deschise şi acţiuni în judecată, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT