Dimineața zilei de 17 octombrie a început cu percheziții la Spitalul Municipal din Huși, în biroul lui Nelu Tătaru. Procurorii DNA au descins în unitatea medicală, fiind însoțiți de jandarmi și polițiști.
După acuzațiile de luare de mită aduse medicului chirurg Nelu Tătaru, acestuia i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. Astfel, procurorii anticorupție au descins la Spitalul Municipal din Huși unde lucrează ca specialist de aproximativ două decenii.
Oamenii legii au controlat amănunțit biroul medicului Nelu Tătaru, spațiu ce a și fost sigilat de aceștia încă de săptămâna trecută, potrivit presei din Vaslui. La intrarea în spital, fostul ministru al Sănătății a afirmat că procurorii nu vor găsi nimic ce ar putea să îl incrimineze în birou pentru că acuzațiile nu există și este nevinovat.
„Fac ce fac de 20 de ani de când sunt aici, mă duc la spital. Când vor veni domnii, vom vedea ce vom face în continuare. Nu au ce să găsească”, a spus Nelu Tătaru, potrivit Vaslui TV, prezent la percheziții.
Nelu Tătaru a rămas fără imunitate parlamentară luni după votul Camerei Deputaților. Din cei 192 de deputați prezenți, 177 au votat „pentru”. După acest pas, procurorii DNA au continuat parcursul anchetei și au început controalele și perchezițiile în contextul acuzațiilor de luare de mită în formă continuată. În urma deciziei luate de colegii săi de politică, zeci de oameni au ieșit pe străzile din Huși să protesteze și să îl apere pe medicul Tătaru. Acesta a și transmis ulterior un mesaj pe rețelele de socializare.
„Sunt profund emoționat de imaginile pe care le-am văzut, astăzi, în Huși. Pentru ei, pentru pacienții mei, pentru toți cei cu care m-am intersectat de-a lungul timpului, pentru țara mea din care am ales să nu plec, pentru orașul Huși pe care l-am ales să îmi fie acasă… sunt medicul care a căutat să vindece, să salveze vieți și care nu a cerut sau a condiționat vreodată actul medical.
Recunoștința mea a fost vindecarea pacienților, că au putut pleca pe picioarele lor acasă și zâmbetul pe care îl primesc mereu pe stradă, mai ales în Huși. Nu am fost luat de anchetatori nici din vacanță, nici de la întâlniri obscure sau negocieri politice, ci din spitalul din Huși, acolo unde am rămas dedicat pacienților și profesiei mele. Acolo tratez, dorm, mănânc, plâng, râd și îmi petrec majoritatea timpului de mai bine de 18 ani”, a scris Nelu Tătaru pe pagina sa de Facebook.
Fostul ministru a mai afirmat și că și-ar dori ca justiția să se aplice mereu, nu doar în perioada campaniilor electorale. De asemenea, el face un apel public prin care cere ca familia, colegii și pacienții săi să nu fie implicați în această poveste controversată.
„Vinovăția sau nevinovăția unui om, oricare ar fi acesta, nu cred că se tranșează online sau la televizor. Mi-aș dori din tot sufletul ca în România în care îmi doresc să rămână și să trăiască copiii noștri justiția să își facă datoria și să fie vizibilă întotdeauna, în toate cele 365 de zile ale anului, nu doar în perioada campaniilor electorale. Executați-mă public dacă așa simțiți sau merit, dar nu faceți același lucru cu colegii mei, cu pacienții sau cu familia mea. Sănătatea nu ar trebui să aibă culoare politică! Va rămâne crezul meu, indiferent de cât de naiv par”, a mai scris medicul.
Fostul șef de la Sănătate a fost pus sub acuzare săptămâna trecută, fiind cercetat pentru luare de mită, lucru ce s-ar fi întâmplat de 57 de ori în cursul a circa patru luni.
„În perioada 03 aprilie 2024 – 12 iulie 2024, în calitate de medic specialist în cadrul Spitalului Municipal Huși, suspectul Tătaru Nelu ar fi primit cu titlu de mită sume de bani cuprinse în general între 100 și 500 de lei, precum și bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienți/aparținători), în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu în calitate de medic specialist, respectiv intervenții chirurgicale, consult pacienți ori eliberare de rețete medicale. În cauză se mai efectuează urmărirea penală și privitor la alte 27 de persoane care au calitatea de suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită”, se arată în comunicatul DNA.