News

Percheziții la polițiștii de frontieră din Timișoara. Ar fi primit mită pentru a ajuta rețelele de migranți

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism anunță percheziții la polițiștii de frontieră din Timișoara. Aceștia ar fi primit mită pentru a ajuta rețelele de migranți
16.12.2021 | 16:25
Perchezitii la politistii de frontiera din Timisoara Ar fi primit mita pentru a ajuta retelele de migranti
ADVERTISEMENT

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la Direcția Generală Anticorupție și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate efectuează percheziții la polițiștii de frontieră din Timișoara.

Percheziții la polițiștii de frontieră din Timișoara

DIICOT anunță că efectuează joi, 16 decembrie, opt percheziţii în judeţul Timiş, atât la sediul unei instituţii publice, cât și la domiciliile membrilor unei grupări infracţionale, care se ocupa cu traficul de migranți. În acest dosar, este vizat şi fostul şef al Biroului pentru Combaterea Migraţiei Ilegale Timiş, care ar fi ajutat rețeaua infracțională.

ADVERTISEMENT

Acesta ar fi primit constant diverse sume de bani, în perioada ianuarie 2020 – februarie 2021, pentru a închide ochii la activitățile ilegale desfășurate la frontieră și a nu sesiza și efectua investigații cu privire la membrii grupării infracționale.

“A primit constant sume de bani, reprezentând jumătate din câştigurile obţinute de către gruparea infracţională specializată în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, pentru a nu îndeplini un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu”, au declarat reprezentanții DIICOT.

ADVERTISEMENT

Cum a ajutat polițistul de frontieră rețelele de migranți

Fostul şef al Biroului pentru Combaterea Migraţiei Ilegale Timiş și-ar fi neglijat îndatoririle în schimbul a jumătate din banii pe care îi produceau membrii rețelei infracționale. În loc să îi oprească, polițistul de frontieră i-ar fi ajutat să comită ilegalități.

“În acest sens, investigaţiile efectuate în cauză au relevat împrejurarea că grupul infracţional a beneficiat de protecţia conferită de către principalele autorităţi de aplicare a legii având competenţă exclusivă în zona de frontieră a României, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere”, a mai spus DIICOT.

ADVERTISEMENT

Conform anchetatorilor, polițistul de frontieră a făcut să pară că folosește membrii grupării în cauze penale, în calitate de colaboratori.

“În realitate aceștia nu au avut nicio calitate procesuală în cauze penale instrumentate de către Biroul de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere din cadrul STPF Timiș”, au mai precizat anchetatorii.

ADVERTISEMENT

Rețelele de migranți, ajutate de polițiștii de frontieră

Cazul nu este unul singular.

Un alt agent de la Poliția de Frontieră a înlesnit activitatea unui alt grup infracțional care se ocupa cu traficul de migranți.

“A sprijinit un alt grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, prin oferirea de informații cu privire la controalele efectuate de către autorități la locațiile în care erau cazați migranții”, au mai spus procurorii DIICOT.

Pe lângă faptul că nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu, agentul de poliție ar fi și divulgat informații membrilor respectivei rețele infracționale.

“Nu a luat măsurile legale care se impuneau, ci dimpotrivă a divulgat din interior informații membrilor respectivei grupări, creându-le convingerea că beneficiază de protecția autorităților care au în competență prevenirea și combaterea unor astfel de infracțiuni”, a precizat DIICOT.

Anchetatorii DIICOT spun că vor fi audiate șase persoane în acest dosar.

Aceștia au precizat că activitatea a fost sprijinită de jandarmii Brigadei Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

“Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, potrivit DIICOT.

ADVERTISEMENT