News

Percheziții de amploare la samsarii de mașini. Ar fi adus în țară mii de autoturisme fără să plătească taxe

Poliția Română face percheziții de amploare la samsarii de mașini din București și alte 12 județe. Aceștia ar fi adus în țară mii de autoturisme fără să plătească taxe
14.12.2021 | 12:42
Perchezitii de amploare la samsarii de masini Ar fi adus in tara mii de autoturisme fara sa plateasca taxe
ADVERTISEMENT

Oamenii legii desfășoară percheziții de amploare la samsarii de mașini din București și alte 12 județe. Aceștia ar fi adus în țară, în perioada iulie 2019 – martie 2020, aproximativ trei mii de autoturisme fără să plătească taxe.

Percheziții de amploare la samsarii de mașini

Zeci de percheziții au loc marți, 14 decembrie, în București și alte 12 județe din țară. Este vorba despre județele Argeș, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Ilfov, Ialomița, Olt, Vâlcea și Vrancea

ADVERTISEMENT

Polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice, supravegheați de procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, pun în aplicare 60 de mandate de percheziție domiciliară.

Aceștia descind la domiciliile mai multor persoane bănuite de spălare de bani, de evaziune fiscală, de fals în înscrisuri, de instigare la fals în înscrisuri, de complicitate la fals în înscrisuri și uz de fals.

ADVERTISEMENT

În urma cercetărilor, oamenii legii au aflat că, începând din iulie 2019 până în martie 2020, suspecții ar fi adus în țară, din Olanda, Germania și Belgia, aproximativ 3.000 de mașini second-hand pentru care nu au plătit taxe.

Autoturismele, care au fost achiziționate de la furnizori intracomunitari, spun polițiștii, ar fi fost vândute, prin intermediul unor site-uri specializate, unor persoane interesate, “cu eludarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, iar sumele obţinute, în mod ilicit, ar fi fost integrate într-un circuit financiar aparent legal”, au mai menționat oamenii legii.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestora, între anii 2019 și 2020, ar fi fost întocmite mai multe contracte de creditare sau cesiune, care erau fictive. Acestea erau prezentate unor instituții și operatori economici, pentru a ascunde evaziunea fiscală și pentru a induce în eroare organele de urmărire penală și cele fiscale.

Prejudiciul pe care l-ar fi cauzat samsarii de mașini bugetului de stat prin activitățile infracționale este de aproximativ 6 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

“Vor fi puse în aplicare 66 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională”, a mai precizat Poliția Română.

Poliția Română precizează că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Percheziții în cazul vaccinărilor fictive

Oamenii legii au desfășurat percheziții și în Vâlcea, unde există suspiciuni de mită pentru vaccinare fictivă împotriva coronavirusului.

Cu doar o zi în urmă, în data de 13 decembrie, polițiștii au descins la un centru de vaccinare din judeţul Vâlcea, precum și la domiciliile persoanelor care lucrează în acel centru.

Potrivit unor surse judiciare, în dosar există suspiciuni în ceea ce privește vaccinarea fictivă a unor persoane. Sunt vizate şi fapte de luare de mită.

ADVERTISEMENT
Tags: