Fotbal international

Performanţă unică! Răzvan Lucescu, printre cei mai buni antrenori ai lumii

05.11.2020 | 11:12
Performanta unica Razvan Lucescu printre cei mai buni antrenori ai lumii
ADVERTISEMENT

Răzvan Lucescu a avut un an foarte bun cu arabii de la Al Hilal, iar rezultatele l-au propulsat pe locul 11 în topul celor mai buni antrenori din lume, alături de nume uriaşe ca Zidane, Klopp, Guardiola sau Simeone.

Clasamentul a fost stabilit de Football World Rakings şi a ţinut cont de rezultatele obţinute în ultimele 52 de săptămâni (un an calendaristic), într-un sistem asemănător celui din tenis.

ADVERTISEMENT

Dubla obţinută de Răzvan Lucescu, campionatul Arabiei Saudite şi Liga Campionilor Asiei, i-au conferit acestuia un total de 8751 de puncte şi locul al 11-lea.

Răzvan Lucescu, cel mai bun antrenor din Asia

Dacă la nivel mondial, Răzvan Lucescu este clasat pe poziţia a 11-a, în zona asiatică el are cel mai mare punctaj. În fapt, este depăşit în clasament doar de antrenori din Top 5 campionate ale Europei, dar şi de trei tehnicieni din America de Sud, regiune cu un coeficient mai ridicat decât cel al Asiei.

ADVERTISEMENT

Cel mai bun este Jurgen Klopp, antrenorul lui Liverpool care a readus titlul pe Anfield după o pauză de 30 de ani. E urmat de Gallardo de la River Plate şi Jorge Jesus de la Benfica, fost la Flamengo.

Poziţiile 4-10 sunt dominate de Spania: Ernesto Valverde (ex-Barcelona), spaniolul Pep Guardiola (Manchester City), Renato Gaucho (Gremio), Thomas Tuchel (PSG), Diego Simeone (Atletico Madrid) şi Zinedine Zidane (Real Madrid).

ADVERTISEMENT
  1. Klopp (Liverpool) – 14695 puncte
  2. Gallardo (River) – 11425 puncte
  3. Jorge Jesus (Flamengo, Benfica) – 11037 puncte
  4. Maurizio Sarri (ex-Juventus) – 11025 puncte
  5. Ernesto Valverde (ex-Barcelona) – 10638 puncte
  6. Guardiola (Manchester City) – 10390 puncte
  7. Renato Gaucho (Gremio) – 10366 puncte
  8. Thomas Tuchel (PSG) – 9495 puncte
  9. Diego Simeone (Atletico) – 9032 puncte
  10. Zinedine Zidane (Real Madrid) – 8949 puncte
  11. Răzvan Lucescu (Al Hilal) – 8751 puncte

În afara lui Răzvan Lucescu, România mai are 5 reprezentanţi în top 300. Dan Petrescu e pe locul 79, Cosmin Olăroiu pe 95, Ladislau Boloni pe 132, Gheorghe Hagi pe 264 şi Marius Şumudică pe 300.

ADVERTISEMENT

Cum se calculează

Clasament stabilit de Football World Rankings se calculează după un algoritm care ţine cont de foarte mulţi factori, primul dintre ei fiind rezultatul fiecărei partide. Apoi se iau în calcul importanţa partidei, gradul de dificultate al competiţiei, coeficientul FIFA al confederaţiei şi altele.

Se analizează toate partidele din precedentele 52 de săptămâni şi calaculează cu precizie un punctaj pentru meciurile interne şi altul pentru cele internaţionale. La final, se cumulează şi rezultă punctajul fiecărui antrenor în parte.

ADVERTISEMENT