Sport

Performanţele României la Europenele de handbal feminin! Coincidenţa care ne face să visăm la medalie

02.12.2020 | 10:02
Performantele Romaniei la Europenele de handbal feminin Coincidenta care ne face sa visam la medalie
ADVERTISEMENT

Naţionala României de handbal feminin a fost prezentă la toate Campionatele Europene cu o singură excepţie, ediţia din 2006. FANATIK îţi prezintă performanţele obţinute de tricolore, dar şi coincidenţa care ne face să visăm la o medalie la turneul final din Danemarca, competiţie care va începe pe 3 decembrie..

Prima ediţie a unui Campionat European de handbal feminin s-a disputat în 1994, mai exact în perioada 17-25 septembrie, în Germania. România a jucat în Grupa B şi nu are amintiri prea plăcute de la acest turneu, unde a obţinut două victorii în şase meciuri şi s-a clasat pe locul 10.

ADVERTISEMENT

Doi ani mai târziu, în 1996, România a ratat la mustaţă un loc în semifinale, după o remiză cu Norvegia în ultimul meci din grupă, scor 26-26. Succesul din meciul cu Croaţia, scor 23-17, le-a dus pe tricolore pe locul 5 al clasamentului final, însă nimic nu anunţa dezastrul din Olanda.

Performanţele României la Europenele de handbal feminin: umilinţa din 1998 şi marea ratare din “Polivalentă”

Europeanul din 1998, găzduit de Olanda, a fost un dezastru pentru România. Cu cinci înfrângeri în tot atâtea meciuri, româncele s-au clasat pe ultimul loc în Grupa A. Victoria cu Spania, în barajul pentru locul 11, ne-a ajutat să evităm ruşinea ultimei poziţii în clasamentul final al turneului final.

ADVERTISEMENT

În 2000, România a găzduit Campionatul European la handbal feminin, meciurile disputându-se în Sala “Traian” din Râmnicu Vâlcea şi “Sala Polivalentă” din Bucureşti. Selecţionata antrenată de Dumitru Muşi a ajuns în semifinalele turneului final, unde a fost învinsă dramatic de Ungaria, cea care va deveni campioană europeană la Bucureşti. Simona Gogîrlă obţinea titlul de golgeter al competiţiei, în timp ce Luminiţa Huţupan primea premiul de cel mai bun portar.

  • EURO 1994 – locul 10
  • EURO 1996 – locul 5
  • EURO 1998 – locul 11
  • EURO 2000 – locul 4

Prestaţii modeste şi marele eşec din 2006

După locul 4 de la Europeanul din 2000, România a avut două rezultate modeste la turneele finale din 2002 şi 2004. De fiecare dată, selecţionata feminină s-a clasat pe locul 7, iar după EURO 2004 a venit şi schimbarea pe banca tehnică, după ce Cornel Oţelea şi Aurelian Roşca plecau de la naţională.

ADVERTISEMENT

Cu Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi pe bancă, România devenea vicecampioană mondială în 2005, dar rata calificarea la Europeanul din 2006. Româncele erau învinse de Serbia, scor general 47-51, în barajul pentru calificarea la turneul final din Suedia şi ratau în premieră un Campionat European.

La Europeanul din 2008, din Macedonia, România a pornit perfect şi a câştigat cele trei meciuri din Grupa A: 27-21 cu Ungaria, 30-25 cu Franţa şi 27-25 cu Danemarca. Ajunse în grupele principale, româncele nu au mai repetat jocul bun şi au ratat calificarea în semifinale, obţinând locul 5. De menţionat faptul că selecţionata lui Radu Voina putea să ajungă în careul de aşi dacă învingea Spania, în primul meci din grupele principale. Învinsă, România a sperat că va bate Norvegia, în ultimul meci, dar nordicele au avut o serie foarte bună pe final şi au obţinut victoria.

ADVERTISEMENT
  • EURO 2002 – locul 7
  • EURO 2004 – locul 7
  • EURO 2006 – nu ne-am calificat
  • EURO 2008 – locul 5

Coincidenţă pentru România: după 10 ani ne întoarcem în Danemarca

Singura medalie obţinută de România la Europene a venit în 2010, în Danemarca, ţară unde se va disputa turneul final şi în acest an. Turneul final din urmă cu zece ani a fost găzduit şi de Norvegia, ţara care ar fi trebuit să organizeze EURO 2020.

În Grupa A, jucată la Aalborg, România a obţinut două victorii şi a fost învinsă de Danemarca, după un arbitraj controversat al surorilor Bonaventura. Tricolorele au obţinut calificarea în semifinale după al doilea meci din grupele principale, însă Paula Ungureanu părăsea turneul final, accidentată în victoria cu Croaţia. A urmat semifinala cu Suedia, în care România era favorită, mai ales după victoria convingătoare obşinută în faţa nordicelor înainte de turneul final.

România a fost învinsă de Suedia, scor 23-25, după un final de infarct. Româncele se aflau în avantaj în minutul 55, însă nordicele au profitat de extenuarea elevelor lui Radu Voina. În finala mică, tricolorele au învins Danemarca, scor 16-15, după un meci foarte bun al Cristinei Neagu, cea care avea să câştige titlul de cea mai bună marcatoare a turneului final.

  • EURO 2010 – locul 3, medalie de bronz

Locul 4 în Franţa, ultima performanţă notabilă la un European

Europenele din 2012 şi 2014 au adus rezultate modeste pentru România, clasări pe locurile 10, respectiv 9. În 2016, la turneul final din Suedia, selecţionata feminină a fost condusă de Ambros Martin, adus la cârma echipei după Jcourile Olimpice de la Rio. Ibericul debutează cu o înfrângere, scor 21-23 cu Norvegia, dar duce România în Grupele Principale. La final, româncele ocupă locul 5, după victoria în faţa Germaniei.

Europeanul din 2018 ne-a făcut să visăm frumos, după trei victorii în Grupa D. În special succesul din meciul cu Norvegia, scor 31-23, a readus discuţia unei medalii la turneul final. A urmat înfrângerea cu Olanda, în primul meci din Grupele Principale. După victoria cu Spania, România s-a calificat în semfinale chiar dacă a pierdut cu Ungaria în ultima partidă.

Calificarea în semifinalele EURO 2018 a venit cu un preţ scump. Cristina Neagu s-a accidentat pe finalul meciului cu Ungaria şi România pierdea cea mai bună jucătoare. Fără vedeta lui CSM Bucureşti pe teren, româncele au pierdut meciurile cu Rusia (semifinală) şi Olanda (finala mică), clasându-se la final pe locul 4.

  • EURO 2012 – locul 10
  • EURO 2014 – locul 9
  • EURO 2016 – locul 5
  • EURO 2018 – locul 4
ADVERTISEMENT