News

Pericol! Bacterii periculoase, găsite în apa de la Marea Neagră! Ce s-a depistat

12.06.2019 | 12:46
Pericol Bacterii periculoase gasite in apa de la Marea Neagra Ce sa depistat

De-a lungul anilor, în fiecare vară calendaristică, litoralul românesc a reprezentat un punct de atracție pentru turiștii din întreaga țară și nu numai, iar 2019 nu va face excepție. Ne aflăm în plin sezon estival, astfel că mii de oameni sunt așteptați să ia cu asalt stațiunile de la malul Mării Negre, însă trebuie să știe că se expun anumitor riscuri, din cauza unor bacterii periculoase, detectate recent.

Bacterii periculoase în Marea Neagră. Scăldatul este în continuare permis

În urma analizelor amănunțite efectuate în ultimele zile, specialiștii Direcției de Sănătate Publică, au depistat o serie de bacterii periculoase în apa Mării Negre. Mai concret, este vorba despre zona Hanul Piraților din Năvodari, unde există un nivel ridicat al bacteriei Escheriachia coli.

Chiar dacă pentru moment vorbim despre un caz izolat, cercetătorii nu exclud ca situația să se extindă și la nivelul celorlalte stațiuni ale litoralului românesc. Cu toate acestea, scăldatul rămâne în continuare permis, turiștii nefiind avertizați în legătură cu riscurile la care se expun.

Specialiștii au anunțat însă că turiștii se pot scălda în voie. Sursa foto: Cronica Romana
Specialiștii au anunțat însă că turiștii se pot scălda în voie. Sursa foto: Cronica Romana

Reacția specialiștilor

E vorba de apropierea de sursă, de gurile Dunării, şi prin faptul că aceste valori ale poluării şi contaminării sunt mult mai ridicate în apropierea sursei” , a explicat Răzvan Mateescu, cercetător al Institutului Grigore Antipa Cosntanța.

Probele de apă prelevate de specialiștii Direcției de Sănătate Publică din Constanța au arătat, însă, că Marea Neagră se prezintă în continuare în condiții favorabile scăldatului, pe întreg litoralul românesc. Totodată, specialiștii susțin că prezența algelor în apă nu constituie motiv de îngrijorare, ci din contră, este un semn că echosistemul își revine.

Mai mult decât atât, pe plajele din centrul stațiunii Mamaia, dar și din partea de sud a litoralului, apa Mării Negre devine din ce în ce mai limpede, grație digurilor subacvatice construite în aceste zone. Astfel de probleme au fost semnalate însă și în state precum Italia, Franța sau Spania. De aceea, Uniunea Europeană a dat publicității o hartă cu locurile sigure pentru îmbăiere. La nivelul țării noastre, 56% dintre zonele de scăldat au primit calificativul excelent.