News

Pericol de avalanșă în munții Făgăraș. Zonele vizate de avertismentul salvamontiștilor

28.01.2021 | 15:20
Pericol de avalansa in muntii Fagaras Zonele vizate de avertismentul salvamontistilor
ADVERTISEMENT

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că este pericol de avanlanșă în Munții Făgăraș, riscul fiind însemnat.

În consecință, turiștilor li se recomandă să evite zonele montane înalte în perioada 28-29 ianuarie, când pericolul de avalanșă e ridicat.

ADVERTISEMENT

„Ca urmare a condițiilor nivo-meteorologice actuale și a prognozei meteo aflate în vigoare pentru zilele de 28-29 ianuarie 2021, astăzi și mâine există posibilitatea creșterii riscului de producere a avalanșelor în zona montană înaltă”, a explicat DSU.

Risc însemnat de avalanșă în România în perioada 28-29 ianuarie

Conform buletinului nivo-meteorologic emis în data de 27 ianuarie 2021 de către Administrația Națională de Meterologie, riscul producerii de avalanțe (pe o scară de la 1 la 5) se prezintă astfel: în munții Făgărașului riscul e însemnat, respectiv gradul 5, la peste 1800 m altitudine, iar sub această altitudine e prefigurat gradul 4 de risc”, a completat Departamentul pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

‼‼ ATENȚIONARE RISC DE AVALANȘĂ pe zonele de ski în afara pârtiilor amenajate (Off-piste), respectiv în zonele Peleș, Pelișor, Zade, Carp, Târle și Papagal. #salvamontsinaia”, a transmis și Salvamont Sinaia.

Şeful Salvamont Sinaia, Nicolae Cojanu, a anunțat că în zonele respective stratul de zăpadă este foarte instabil şi măsoară un metru – un metru şi jumătate, în funcţie de cum a fost transportată de vânt, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Doi turiști au fost surprinși de avalanșă în urmă cu două zile, în masivul Bucegi, sub vârful Țigănești. Ambele persoane au supraviețuit, deși au fost prinse sub zăpadă și au necesitat condiții speciale de transport.

O persoană este în stare foarte bună. Cealaltă persoană este conştientă, dar în cazul acesteia există o suspiciune de traumatism de bazin sau de coloană şi trebuie să avem mare grijă în ceea ce priveşte transportul”, declara şeful Salvamont, Sabin Cornoiu.

ADVERTISEMENT

Avalanșa a avut câteva sute de metri, poate mai mult de un kilometru. Pericolul de avalanșă este anunțat de câteva săptămâni bune, se menține la un nivel 3, e un grad de risc însemnat ”, a completat Cornoiu..

ADVERTISEMENT