Fotbal intern

Pericol de Coronavirus la Giurgiu! 21 de oameni, în carantină la stadionul echipei din Liga 1. Ce se întâmplă cu Astra – Gaz Metan? Decizia LPF

11.03.2020 | 17:25
Pericol de Coronavirus la Giurgiu 21 de oameni in carantina la stadionul echipei din Liga 1 Ce se intampla cu Astra  Gaz Metan Decizia LPF
ADVERTISEMENT

Coronavirusul face ravagii în lumea sportului, iar teama de infectarea cu această infecție a apărut și în România. Recent, un atuocar cu 21 de Români venit din Calabria (Italia) a trecut granița la Giurgiu, iar toți pasagerii au fost plasați în carantină la stadionul Astrei.


UPDATE, 11 martie, ora 17:30/ Meciul Astra – Gaz Metan se va juca la Giurgiu. Clubul patronat de Ioan Niculae a primit un document din partea Ligii Profesioniste de Fotbal care atestă că nu există un grad de risc suplimentar, iar partida se va disputa pe arena „Marin Anastasovici”.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 11 martie, ora 12:00 / Președintele clubului Gaz Metan Mediaș, Ioan Mărginean, a declarat că meciul cu Astra de la Giurgiu se va disputa așa cum a fost programat.

”Cunosc cazul. Azi la ora 9, Astra a înaintat o hârtie prin care cere ca meciul să se joace la Giurgiu. Ne-am luat măsuri minime de precauție, că atât ne permitem. De la Sibiu la București vom zbura cu avionul, dormim la București o noapte și apoi mergem direct în ziua meciului la Giurgiu.

ADVERTISEMENT

Suntem sportivi, oameni sănătoși, nu trebuie să ne impacientăm așa tare. La Getafe cu Inter e un caz mai special. Noi respectăm deciziile statului român și mergem să jucăm, să luăm cele trei puncte de la Giurgiu”, a spus Mărginean la Pro X.


Știre inițială, 10 martie

Pericol de Coronavirus la Astra Giurgiu

Autocarul cu cei 21 de români veniți din Italia a trecut granița, iar pasagerii au fost plasați în carantină la stadionul Astrei Giurgiu, într-un corp de clădire al arenei, în apropiere de tribuna a doua.

ADVERTISEMENT

Prefectul de Giurgiu, Aneta Matei, a mărturisit că autocarul va fi decontaminat și sigilat.

„Am auzit că la Giurgiu vor folosi stadionul ca spațiu de carantină pentru persoanele care vin din Italia și intră în țară prin vama Giurgiu.

Nu știu dacă a fost cea mai inspirată măsură, atâta vreme cât vorbim despre o bază sportivă folosită pentru disputarea jocurilor de fotbal din Liga 1”, a fost reacția lui Justin Ștefan (oficial LPF) pentru gsp.ro.

ADVERTISEMENT

„Le-am solicitat celor de la club să obțină un aviz pentru a folosi stadionul”

În urma faptului că pasagerii au fost plasați în carantină, nu se știe dacă partida dintre Astra și Gaz Metan se va desfășura pe stadionul din Giurgiu.

„Nu știu dacă era cineva la stadion când au fost aduse persoanele aflate în carantină. Le-am solicitat celor de la club să obțină aviz de la Direcția de Sănătate Publica pentru a folosi stadionul”, a mai spus Justin Ștefan.

LPF a stabilit 20 de măsuri pentru combaterea coronavirusului:

1. Nu se va bea apă (sau orice alte soluții de rehidratare etc.) din aceiași sticlă/recipient cu o altă persoană. Nu se vor schimba prosoape, halate de baie sau alte obiecte de acest gen, între coechipieri/personal etc.

2. Evitați consumul de mâncare în vestiare.

3. Se vor pune articolele și hainele personale în saci, evitând să fie lăsate sau expuse în vestiare sau în coșurile comune.

4. Se vor arunca imediat materiale folosite, cum ar fi tape-urile, bandajele, hârtia etc. în recipientele corespunzătoare.

5. Spălați-vă bine pe mâini cât mai des. Spălarea mâinilor și dezinfectarea sunt decisive pentru a preveni infecția. Mâinile trebuie spălate cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde și apoi, după clătirea completă, trebuie uscate cu ștergare de unică folosință.  Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile se poate utiliza și un produs de igienizare pentru mâini pe bază de alcool 60%.

6. Instalați distribuitoare automate cu soluții de curățare dezinfectante adecvate, atât în vestiare cât și în toalete.

7. Nu atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate.

8. Dacă tușiți sau strănutați, acoperiți gura și nasul cu un țesut – de preferință de unică folosință – sau cu brațul, dar nu cu mâna.

9. Ventilați toate camerele bazelor sportive și a celor de cantonament cât mai des.

10. Dezinfectați periodic mesele, băncile, scaunele, umerașele, podelele, robinetele, mânerele, dușurile și toaletele cu soluții dezinfectante pe bază de înălbitor sau clor, solvenți, etanol 75%, acid paracetic și cloroform.

11. În cazul activităților de refacere în bazine de apă, solicitați monitorizarea constantă a parametrilor chimici (clor sau a altor soluții dezinfectante) și a parametrilor fizici (inclusiv pH-ul sau temperatura, care afectează nivelul clorinării).

12. Sportivii/personalul care prezintă simptome ale unei infecții respiratorii și / sau febră în curs de desfășurare trebuie să părăsească imediat restul echipei – să se izoleze – și să anunțe medicul echipei precum și autoritățile competente, prin apel telefonic la nr. de urgență 112.

13. Asigurați-vă că în vestiare are acces doar personalul autorizat și limitați pe cât posibil numărul de vizite ale oricăror persoane, în bazele sportive.

14. Limitați accesul pe teren astfel încât să fie permis strict persoanelor necesare desfășurării jocurilor.

15. În timpul controalelor doping pregătiți – în afară de șervețele de unică folosință pentru a acoperi masa – soluții dezinfectante pentru spălarea mâinilor. Acestea vor fi utilizate numai după recoltarea probelor. Înainte de recoltare spălarea mâinilor se va face cu apă și săpun.

16. Medicii echipelor trebuie să verifice în prealabil condițiile igienice ale tuturor vestiarelor, inclusiv ale echipei gazdă, arbitrilor și delegaților, precum și a camerei amenajate pentru controale antidoping.

17. Medicii echipelor trebuie să participe activ la organizarea deplasărilor, să verifice toate aspectele logistice (igiena mijloacelor de transport și a celor de transfer pentru echipă și stafful care o însoțește, locul de cazare – se vor evita facilitățile de cazare aglomerate și se va încerca pe cât posibil obținerea unor camere igienizate) și să asigure orice dispozitive de protecție în scopuri preventive. Medicilor trebuie să li se asigure prezența alături de echipă pe toată durata deplasărilor.

18. Se recomandă personalului medical (medic, maseur, preparator fizic, kinetoterapeut, etc) care intră în contact constant cu sportivii să nu acționeze concomitent în medii externe care sunt supuse riscului de contaminare (aceste persoane să-și limiteze activitățile profesionale strict în cadrul echipelor unde sunt angajați).

19. Chiar și în contextul desfășurării jocurilor fără spectatori, așa cum s-a stabilit prin adresa LPF nr. 183/08.03.2020, vă rugăm să reduceți numărul persoanelor care au acces în arenele sportive la aceste evenimente astfel încât să fie prezente strict persoanele indispensabile organizării meciurilor.

20. În timpul desfășurării meciurilor jucătorii să evite contactele între ei sau cu alte persoane (cum ar fi cele care survin în momentele de bucurie după marcarea golurilor, îmbrățișări și alte asemenea, saluturile prin strângerea mâinii de la începutul sau de la sfârșitul jocurilor, etc)”, se arată în comunicatul LPF.

ADVERTISEMENT