News

Pericol în București. Ce se află în apa lacurilor Capitalei. Scăldatul în ele nu e deloc recomandat

Cât de periculoase sunt apele din Capitală pentru scăldat. Toate lacurile au instalate semne care interzic această activitate bucureștenilor
25.06.2024 | 09:00
Pericol in Bucuresti Ce se afla in apa lacurilor Capitalei Scaldatul in ele nu e deloc recomandat
Apele din lacurile Capitalei reprezintă un real pericol pentru cei care vor să se avânte în apele extrem de murdare. Sursa foto: Observator
ADVERTISEMENT

Înotul în lacurile din București poate fi periculos, fiind surse de boli grave, conform autorităților. Deși există semne de interdicție pe maluri pentru a preveni riscurile, situația nu s-a îmbunătățit de 22 de ani de când scăldatul a fost interzis din cauza bacteriilor.

Ape prea murdare pentru scăldat în Capitală

Niciunul dintre cele 10 lacuri ale Capitalei nu are apă potrivită pentru înot. Deși aceste lacuri, care acoperă peste 300 de hectare, ar putea oferi răcoare pe timpul verii, în prezent sunt pline de bacterii periculoase, conform analizelor anuale, scrie Observator.

ADVERTISEMENT

Persoanele care aleg să se scalde în aceste ape o fac pe propria răspundere. Unii tineri s-au aventurat în lacul IOR cu bicicletele, iar alții s-au bălăcit în Lacul Morii din cartierul Crângași.

„Este scăldatul interzis. Se poate întâmpla orice, apa este destul de adâncă. Sunt amenzile foarte mari. În jur de 1.000 de lei”, a precizat un polițist local pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Ce boli poți să faci dacă intri în ape poluate

Pericolele includ boli precum hepatita, infecții digestive și dermatite grave. Direcția de Sănătate Publică a anunțat că va începe noi verificări la începutul lunii iulie, prelevând probe pentru analize de laborator.

Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică sunt responsabile pentru aprobarea înotului în lacurile din București. Administrația Lacurilor, care gestionează întreținerea acestora, a anunțat contracte pentru salubrizare, mai spune Observator.

ADVERTISEMENT

În Parcul Carol s-au instalat sisteme de oxigenare a apei

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat în luna martie a acestui an, că în Lacul Carol au fost instalate două aeratoare, echipamente care îmbunătățesc oxigenarea și calitatea apei.

„De astăzi funcționează cele două aeratoare din Lacul Carol, sisteme care oxigenează apa pentru a proteja peștii și celelalte organisme acvatice. Prin asigurarea unui nivel optim de oxigen, va fi menținută și calitatea apei, astfel încât procesul de eutrofizare (prin care se formează mătasea broaștei) se va reduce semnificativ. Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București a instalat opt astfel de aeratoare în lacurile Lacul Herăstrău, Tineretului, Bordei și Cișmigiu”, a transmis Nicușor Dan pe contul său de Facebook.

ADVERTISEMENT

De acest lucru vor beneficia peștii și alte forme de viață din lac prin creșterea nivelului de oxigen. În plus, oxigenarea apei contribuie la reducerea eutrofizării, ceea ce previne formarea vegetației nedorite pe suprafața lacului, a explicat primarul.

Acest anunț a coincis cu un avertisment emis de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din București. Conform cercetărilor recente ale institutului, există o legătură între poluare și incidența tuberculozei.

Comunicatul de presă al institutului arată că expunerea la poluanți precum particulele fine (PM2.5), oxizii de azot și alte substanțe toxice poate reduce imunitatea, crescând vulnerabilitatea organismului la infecții, inclusiv tuberculoza. De asemenea, afecțiunile preexistente precum astmul sau bronșita cronică pot agrava susceptibilitatea unei persoane la tuberculoză.

„Prin abordarea atât a cauzelor poluării, cât şi a factorilor de risc pentru tuberculoză, putem spera să reducem incidenţa bolii şi să protejăm sănătatea publică. Aceste măsuri trebuie să vizeze reducerea emisiilor de poluanţi, promovarea energiei curate şi regenerabile, având ca scop îmbunătăţirea calităţii aerului în zonele urbane”, a declarat Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumofiziologie „Marius Nasta”.

ADVERTISEMENT