News

Pericol la Marea Neagră. Turcia ar putea bloca accesul navelor în cazul unui război cu Grecia

06.09.2020 | 20:38
Pericol la Marea Neagra Turcia ar putea bloca accesul navelor in cazul unui razboi cu Grecia
ADVERTISEMENT

Situația de la Marea Neagră devine din ce în ce mai periculoasă, în contextul tensiunilor dintre Turcia și Grecia. Potrivit analiștilor politici și militari, Turcia ar putea bloca accesul navelor în Marea Neagră dacă se ajunge la un război cu Grecia. Autoritățile de la Ankara acuză guvernul de la Atena că a a încălcat acordul de la Montreaux din 1923, care stabilea statutul zonelor din jurul Turciei și în zona Mării Negre, prin trimiterea de trupe în insula grecească Rhodos.

În consecință, Turcia ar putea risposta cu blocarea accesului navelor în Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor, care este controlată de turci. Situația îi îngrijorează pe oficialii NATO, mai ales că Grecia și Turcia sunt ambele membre ale Alianței și nu se află la primele tensiuni diplomatice și militare de acest fel.

ADVERTISEMENT

Cele două state, care au fost în război în 1920 și au încheiat un Tratat de Pace în 1923, au fost la un pas să reia conflictul în 1997, din cauza disputelor asupra unor insule din Mediterană. De data aceasta, situația este mai complicată din punct de vedere economic, pentru că Turcia susține că a descoperit zăcăminte de gaze în Mediterană, lângă o insulă grecească, dar și în Marea Neagră, lângă apele teritoriale ale României.

Turcia ar putea bloca accesul navelor la Marea Neagră în caz de războicu Grecia

Potrivit presei de la Atena, Turcia ar forța o înțelegere cu Albania, alt stat membru NATO, pentru a exercita noi presiuni asupra Greciei. Albania are la rândul său dispute teritoriale cu Atena, iar Turcia s-ar fi oferit să trimită unul dintre cele 14 submarine ale sale spre un port albanez pentru a ajuta Tirana.

ADVERTISEMENT

Turcia este “pregătită pentru toate posibilitățile și consecințele”, a declarat recent președintele turc, Recep Tayyp Erdogan. “Turcia are puterea politică, militară și economică de a se descătușa din jocurile imorale impuse de ani de zile de alții”, potrivit liderului de la Ankara, citat de bulgarianmilitary.com.

În prezent, Turcia este extrem de activă din punct de vedere militar, cu misiuni în Siria, alături de Rusia, în provincia Idlib, dar și cu incursiuni separate împotriva trupelor Partidului Muncitorilor din Kurdistan, PKK, pe care le consideră formațiuni teroriste.

ADVERTISEMENT

De asemenea, scrie sursa citată, Erdogan plătește mercenari pentru a lupta în Libia și a intervenit și în conflictul din provincia Nagorno-Karabakh dintre Armenia and Azerbaidjan, de partea azerilor.

De asemenea, forţele navale turce vor desfăşura manevre militare în largul Ciprului, a anunțat Ministerul Apărării de la Ankara.  Exerciţiul, denumit “Mediterranean Storm” va avea loc împreună cu elemente militare din nordul separatist al Ciprului, administrat de “Republica Turcă a Ciprului de Nord”, entitate nerecunoscută de ONU.

ADVERTISEMENT

Manevrele au drept are ca scop îmbunătăţirea instruirii reciproce, a cooperării şi interoperabilităţii între Turcia continentală şi comandamentul forţei din nordul insulei divizate, susțin oficialii de la Ankara.

ADVERTISEMENT