News

Pericol major în portul Brăila. Aproape 30 de tone de azotat de amoniu, depozitate în condiții improprii

17.08.2020 | 15:48
Pericol major in portul Braila Aproape 30 de tone de azotat de amoniu depozitate in conditii improprii
ADVERTISEMENT

Polițiștii din Brăila au descoperit 29 de tone de azotat de amoniu depozitate necorespunzător într-un depozit din portul orașului. Pentru nerespectarea măsurilor de siguranță în cazul depozitării substanțelor periculoase a fost deschis dosar penal, informează Agerpres.

Verificările făcute de polițiștii din IPJ Brăila a dus la descoperirea celor 29 de tone depozitate în aer liber, în 58 de saci, de 500 de kilograme fiecare.

ADVERTISEMENT

După tragedia de la Beirut, unde explozia a 2.750 de tone de azotat de amoniu a distrus o parte din oraș, autoritățile din România au început o serie de verificări privind condițiile de depozitare a acestei substanțe în țara noastră.

Dosarul penal de la Brăila a fost deschis pentru ”producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării”, respectiv,”nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate”.

ADVERTISEMENT

Listă lungă a catastrofelor provocate de azotatul de amoniu

Azotatul de amoniu (NH4-NO3), care este utilizat în îngrășăminte și fabricarea de bombe, este o sare obținută din amoniu și acid azotic și este foarte exploziv.

Este relativ stabil în majoritatea condițiilor și este ieftin de fabricat, ceea ce face ca substanța chimică să fie o alternativă populară la alte surse de azot mai scumpe.

ADVERTISEMENT

În istorie, de această substanță se leagă de o serie lungă de tragedii. Pe 21 septembrie 1921 a explodat o clădire a fabricii de azot BASF din Oppau, Germania. Au explodat aproximativ 400 din cele 4500 de tone de îngrăşământ depozitate acolo. 559 de oameni au murit, 1977 au fost răniţi.

O altă catastrofă de proporții a avut loc pe 16 aprilie 1947 în Texas City, SUA, când cele două nave Grandcamp şi High Flyer, care se aflau în port, au explodat. La bordul uneia dintre nave erau 2300 de tone de azotat de amoniu, iar la bordul celeilalte, 900 de tone de azotat de amoniu şi 1800 de tone de sulf. Accidentul a ucis 583 de persoane şi a rănit peste 5.000.

ADVERTISEMENT

În 2015 la Tianjin, China, un incendiu a izbucnit într-un depozit din oraşul-port pe 12 august. În aproximativ treizeci de secunde, a avut loc o explozie mai mică, apoi o explozie masivă, în urma cărora 173 de oameni au murit şi aproape 800 au fost răniţi.

Și în România s-a înregistrat o tragedie din cauza acestei substanțe chimice, în localitatea Mihăileşti din judeţul Buzău, în anul 2004. Un camion încărcat cu 20 de tone de nitrat de amoniu a luat foc şi a explodat în dimineaţa zilei de 24 mai, pe E85. Un număr de 18 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 13 au fost grav răniţi.

 

ADVERTISEMENT