News

Scenariul unui război în Europa, mai aproape de realitate. Rusia: „Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina”. Occidentul trimite ajutor militar. Update

Pericolul unui război în Europa pare tot mai real. În vreme ce șeful NATO cheamă din nou la discuții o Rusie reticentă, Canada și Marea Britanie trimit ajutor militar Ucrainei.
19.01.2022 | 17:25
Scenariul unui razboi in Europa mai aproape de realitate Rusia Nu vom ataca lovi sau invada Ucraina Occidentul trimite ajutor militar Update
ADVERTISEMENT
19-01-2022
15:26

SUA nu ar trebui să fie îngrijorate de viitoarele manevre comune ruso-belaruse, spune un negociatorul șef rus

Moscova, prin vocea vice-ministrului rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri că nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte.

“Sunt convins că nu există riscul unui război pe scară largă în Europa sau oriunde altundeva în lume. Nu avem în intenţie niciun fel de măsuri agresive. Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina”, a declarat Riabkov, vorbind în cadrul clubului de discuţii Valdai, relatează Agerpres.

Potrivit lui Riabkov, SUA nu ar trebui să fie îngrijorate de viitoarele manevre comune ruso-belaruse, ci mai degrabă “să se concentreze asupra căii diplomatice” de rezolvare a crizei legate de Ucraina.

“Pot să vă asigur că nu există niciun motiv să fiţi preocupaţi în ceea ce priveşte aceste exerciţii”, a mai declarat Riabkov.

“Nu încetez să repet că suntem deschişi dialogului, că suntem pentru o soluţie politică. Şi o spun din nou”, a continuat vice-ministrul rus de externe, care a insistat că Moscova “nu face nimic care să ameninţe securitatea Ucrainei. Noi nu efectuăm decât manevre şi transferăm trupe pe propriul teritoriu. Şi vom face asta în continuare.”

Moscova declară că trebuie să primească răspunsuri din partea Occidentului cu privire la cererile sale de securitate înainte de a putea avea loc mai multe discuții.

Deși statele occidentale speră la o dezamorsare diplomatică a situației, speranțele sunt slabe. Washingtonul vorbește despre un scenariu sumbru: Rusia s-ar pregăti să invadeze Ucraina prin Belarus.

ADVERTISEMENT

Scenariul unui război în Europa, tot mai aproape de realitate

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  a spus că a propus o serie de întâlniri în cadrul consiliului NATO-Rusia pentru a aborda atât preocupările Moscovei, cât și ale Occidentului și „a încerca să găsească o cale de a preveni orice atac militar împotriva Ucrainei”, relatează Al Jazeera.

El nu a dat o dată exactă pentru când vor avea loc discuțiile, dar a spus că discuțiile au fost sugerate pentru „viitorul apropiat”.

ADVERTISEMENT

„Sarcina principală acum este să facem progrese pe calea politică de urmat”, a spus Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă al Berlin după discuții cu cancelarul german Olaf Scholz. „Riscul unui conflict este real.”

Moscova a comasat recent până la 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, stârnind temeri la Kiev și printre aliații săi occidentali cu privire la o invazie iminentă.

ADVERTISEMENT

Rusia, care a anexat Crimeea în 2014 și este acuzată că a provocat un război separatist pro-rus în estul Ucrainei, a negat că ar avea astfel de planuri.

Kremlinul a subliniat că este liber să-și desfășoare forțele oriunde consideră necesar pe teritoriul său și a învinuit în schimb Statele Unite și alianța militară NATO condusă de Washington pentru subminarea situației de securitate din regiune.

ADVERTISEMENT

Rusia nu renunță la pretenții

Luna trecută, Moscova a dezvăluit o listă de cerințe de securitate despre care consideră că trebuie îndeplinite pentru a calma tensiunile existente.

Cu toate acestea, multe dintre propuneri sunt văzute ca fiind de neconceput în Occident, în special un apel ca NATO să renunțe la activitatea militară în Europa de Est și Ucraina și să nu o accepte niciodată pe aceasta din urmă ca nou membru.

O serie de discuții diplomatice între Rusia, SUA, NATO și alte puteri occidentale desfășurate în diferite capitale europene săptămâna trecută nu a reușit să producă o deamorsare a crizei.

Marți, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova dorește răspunsuri cu privire la cererile sale de securitate din partea alianței militare și a Washingtonului înainte de a continua discuțiile cu privire la Ucraina.

„Așteptăm acum răspunsuri la aceste propuneri – așa cum ni s-a promis – pentru a continua negocierile”, a spus el la o conferință de presă comună cu ministrul german de externe Annalena Baerbock. „Să sperăm că aceste discuții vor continua”, a adăugat Lavrov.

Șeful diplomației americane, turneu în regiune

Șeful diplomației americane, secretarul de stat Antony Blinken, se întâlnește la Kiev cu președintele Vladimir Zelenski. Blinken se va îndrepta apoi la Berlin pentru a se întâlni cu oficiali din Germania, Franța și Regatul Unit, joi.

El „va discuta despre recentele angajamente diplomatice cu Rusia și eforturile comune de a descuraja agresiunea Rusiei în continuare împotriva Ucrainei, inclusiv despre disponibilitatea aliaților și a partenerilor de a impune Rusiei consecințe masive și costuri economice grave”, a precizat Departamentul de Stat al SUA.

Înainte de călătoria sa, Blinken a vorbit marți prin telefon cu Lavrov și a cerut detensionarea situației, a mai precizat Departamentul de Stat.

Dar speranțele pentru orice dezamorsare iminentă a crizei au părut slabe. Anunțul călătoriei lui Anthony Blinken coincide cu lansarea de exerciții militare rapide de Rusia și Belarus.

Ministerul Apărării din Belarus a declarat că găzduiește exercițiile de pregătire pentru luptă din cauza „agravării” continue a tensiunilor militare „inclusiv la granițele de vest și de sud ale Republicii Belarus”.

Belarusul se învecinează cu Ucraina la sud și cu Polonia, membru NATO, la vest.

Nici Moscova, nici Minskul nu au dezvăluit numărul de trupe implicate în exercițiile militare, dar un videoclip publicat de Ministerul Apărării din Belarus a arătat coloane de vehicule militare, inclusiv tancuri, descărcate din trenuri acoperite de zăpadă.

Scenariu sumbru: Rusia ar invada Ucraina prin Belarus

Mișcările de trupe ruse către Belarus și potențialul Moscovei de a desfășura arme convenționale sau nucleare au stârnit îngrijorare la Washington, a declarat reporterilor un înalt oficial al Departamentului de Stat care nu a dorit să-și divulge identitatea.

„Se presupune că aceste mișcări sunt sub auspiciile unor exerciții militare comune programate în mod regulat, dar sunt îngrijorătoare. 

Momentul este notabil și, desigur, ridică îngrijorarea că Rusia ar putea intenționa să staționeze trupe… pentru a putea ataca Ucraina”, a spus oficialul, citat de Al Arabyia.

Oficialul american l-a criticat pe liderul din Belarus Aleksandr Lukașenko pentru că a acaparat puterea timp de aproape trei decenii și pentru că a făcut orice pentru a rămâne la putere.

„El a făcut compromisuri cu Kremlinul, în cea mai mare parte a 27 de ani [la putere] în diferite momente”, a mai spus oficialul american.

SUA analizează tipul de sprijin militar pe care îl va acorda Ucrainei

Administrația Biden cântărește noi opțiuni, inclusiv furnizarea de mai multe arme Ucrainei pentru a rezista ocupației ruse, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin decide să invadeze țara.

Discuțiile, descrise de mai multe surse familiare cu acestea, reflectă un sentiment de pesimism în administrație în urma discuțiilor diplomatice de săptămâna trecută cu oficialii ruși, care nu au dat rezultate, iar Rusia a continuat să-și suplimenteze prezența militară în ultimele zile.

Pe lângă faptul că se gândesc la modul în care să ajute armata și guvernul ucrainean să evite o invazie, SUA evaluează opțiuni pentru consolidarea capacității forțelor ucrainene de a rezista unei potențiale ocupații ruse.

Aceasta include potențial furnizarea către armata ucraineană de muniție suplimentară, mortiere, rachete antitanc Javelin și sisteme de rachete antiaeriene, care ar proveni probabil de la aliații NATO, a declarat un înalt oficial american pentru CNN.

Președintele Joe Biden a spus că nu va fi vorba de trimiterea trupelor americane în Ucraina pentru a lupta cu Rusia.

Dar forțele de operațiuni speciale se rotesc deja în și în afara țării pentru a oferi instruire forțelor ucrainene, iar un oficial înalt al administrației a spus că este posibil ca alte agenții să ofere sprijin, probabil CIA.

Directorul CIA, Bill Burns, a călătorit săptămâna trecută la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski și a discuta despre riscurile pentru Ucraina, a declarat un oficial american.

„Ne uităm la o serie de opțiuni pentru a ajuta la apărarea Ucrainei”, a declarat oficialul. Acestea pot include vânzări suplimentare de arme defensive, „sfaturi” și „ajutarea Ucrainei să poată rămâne în lupta împotriva unei prezențe militare ruse mai mari, convenționale”.

Marea Britanie furnizează Ucrainei arme antitanc

Regatul Unit a început să aprovizioneze Ucrainei cu arme antitanc, iar Canada ar fi desfășurat un mic contingent de forțe speciale la Kiev, pe fondul îngrijorărilor cu privire la o posibilă invazie a Rusiei.

Vorbind luni în parlamentul britanic, ministrul apărării, Ben Wallace, a declarat că Regatul Unit „a luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme ușoare de arme defensive antiblindate”.

Primul lot de armament a fost livrat luni și un număr mic de personal militar britanic va oferi instruire pentru o perioadă scurtă de timp, a spus el, fără a specifica numărul și tipul de arme care au fost trimise.

Wallace a adăugat: „Nu sunt arme strategice și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia. Ele trebuie folosite în autoapărare.

Acestea sunt cu rază scurtă de acțiune… dar, cu toate acestea, i-ar face pe oameni să se oprească și să se gândească la ceea ce fac și dacă tancurile ar intra în Ucraina, ar invada-o, atunci ar fi parte din mecanismul de apărare.”

La Kiev, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a salutat sprijinul Regatului Unit, declarând într-o postare pe Twitter că țara sa „apreciază foarte mult decizia Marii Britanii de a furniza un nou pachet de securitate cu sisteme de arme ușoare, antiblindate și defensive!”

Canada trimite forțe speciale

Separat, în Canada, Global News a raportat că Ottawa a trimis operatori din forțele speciale în Ucraina.

Citând surse nespecificate, postul de televiziune a spus că unitatea va identifica modalități de a ajuta guvernul ucrainean și de a colabora la elaborarea planurilor de evacuare pentru personalul diplomatic canadian în cazul unei invazii la scară largă.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor de Operații Speciale din Canada a declarat că nu poate confirma relatarea, dar a spus că a sprijinit forțele de securitate ucrainene în mod periodic pentru a oferi instruire și „expertiză de instruire și conducere” începând cu 2020.

Știrea a venit în momentul în care ministrul canadian de externe Melanie Joly s-a întâlnit luni la Kiev cu premierul ucrainean Denis Șmihal, în timpul unei vizite menite să discute eforturile de descurajare a „acțiunilor agresive” ale Rusiei.

ADVERTISEMENT