News

Pericol total pentru omenire – am putea rămâne fără elementul care asigură viața pe Pământ. Norvegia, Suedia și SUA, printre cele mai afectate țări

Vine un anunț extrem de alarmant de la ONU pentru omenire: miliarde de oameni riscă să rămână fără elementul care asigură viața pe Pământ.
22.03.2025 | 17:38
Pericol total pentru omenire  am putea ramane fara elementul care asigura viata pe Pamant Norvegia Suedia si SUA printre cele mai afectate tari
Un pericol major pentru omenire stă la pândă: miliarde de oameni riscă să rămână fără elementul care asigură viața pe Pământ. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Organizația Națiunilor Unite (ONU) transmite un avertisment de luat în vedere de planetă. Un pericol pândește întreaga omenire, iar în viitor miliarde de oameni ar putea rămâne fără elementul care asigură viața pe Pământ.

Un pericol major pentru omenire stă la pândă: miliarde de oameni riscă să rămână fără elementul care asigură viața pe Pământ

În urmă cu exact un an, presa internațională scria că unul dintre cele mai mari orașe din lume – Ciudad de México – ar putea rămâne fără apă. Capitala Mexicului, oraș cu aproape 10 milioane de locuitori, se confrunta atunci cu o criză severă din cauza mai multor probleme, precum poziția geografică, dezvoltarea urbană haotică, infrastructura, plus impactul schimbărilor climatice.

ADVERTISEMENT

Apoi, în octombrie 2024, un nou raport al cercetătorilor din zona climatologică avertiza că o criză globală a apei ar putea amenința peste jumătate din producția mondială de alimente în următorii 25 de ani.

În prezent, continuă să vină informații alarmante. ONU avertizează că topirea gheţarilor ameninţă aprovizionarea cu alimente şi apă a 2 miliarde de oameni din întreaga lume. Ritmul de topire ”fără precedent” va avea consecinţe imprevizibile, adaugă organizaţia, citată de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Un raport oficial arată că două treimi din întreaga agricultură irigată din lume riscă să fie afectată într-un fel sau altul de retragerea ghețarilor şi de scăderea ninsorilor în regiunile muntoase. Acestea sunt determinate de criza climatică, potrivit unui raport UNESCO.

La ora actuală, peste un miliard de oameni trăiesc în regiuni muntoase. În plus, dintre cei aflați în ţările în curs de dezvoltare, până la jumătate se confruntă deja cu insecuritatea alimentară.

ADVERTISEMENT

În viitor, lucrurile s-ar putea înrăutăți. Motivul: producţia alimentară în astfel de regiuni depinde de apele de munte, de topirea zăpezilor şi de gheţari, conform Raportului privind dezvoltarea apei în lume 2025, citat de publicația britanică.

ADVERTISEMENT

SUA, Norvegia și Suedia, printre cele mai afectate state

Problemele vor lovi și statele dezvoltate ale globului. Astfel, în SUA, problemele deja au apărut. Un exemplu este bazinul râului Colorado. Acesta este afectat de secetă din 2000. În ultimii ani, din cauza temperaturilor mai ridicate, o mai mare parte din precipitaţii a căzut sub formă de ploaie. Ea s-a scurs mai repede decât zăpada de munte, accentuând seceta.

În săptămâna care se apropie de final, Organizația Meteorologică Mondială a publicat raportul său anual privind starea climei. Datele sunt extrem de îngrijorătoare. Aflăm că rata de topire a gheţarilor este cea mai gravă înregistrată vreodată.

Studiul arată că cea mai mare pierdere de masă a gheţarilor înregistrată în ultimii trei ani a avut loc în ultimii trei ani. Cele mai afectate sunt Norvegia, Suedia, Arhipelagul Svalbard şi Anzii tropicali.

Jumătate dintre ghețarii planetei se vor topi până la finalul secolului

Un studiu anterior, publicat în februarie 2025 de revista Nature, a arătat că jumătate din masa globală a ghețarilor s-ar pierde până la sfârșitul secolului. Salvarea lor este stoparea încălzirii globale. Acest lucru este aproape imposibil.

Alex Brisbourne, un geofizician al ghețarilor la British Antarctic Survey, a declarat: ”Ghețarii de munte conțin unele dintre cele mai mari rezervoare de apă dulce de pe Pământ. Apa de topire eliberată vara asigură alimentarea cu apă a un miliard de oameni. Ea susține o cantitate enormă pentru industrie și agricultură. Impactul unei astfel de topiri va fi resimțit de omenire”.

Tags: