Atunci când achiziționezi haine second-hand, te expui la anumite riscuri, după cum arată niște studii. Aceste articole de îmbrăcăminte pot duce la probleme de sănătate. Din acest motiv, e important să ai mare grijă înainte de a le purta.
Multe persoane achiziționează haine și încălțăminte, dar și accesorii, de la magazinele second-hand. Prețurile mici, dar și varietatea produselor îi atrag pe mulți.
Cu toate acestea, potrivit unui studiu recent, specialiștii nu recomandă cumpărarea de haine la mâna a doua, care ar fi pline de germeni.
Dr. Primrose Freestone, lector superior în Microbiologie Clinică la Universitatea din Leicester, a lansat un avertisment pentru persoanele care fac cumpărături din nagazinele second-hand. Unele bacterii, ciuperci și viruși care se găsesc pe haine pot să provoace diverse afecțiuni.
“Cererea pentru haine second-hand și vintage a crescut semnificativ în ultimii ani. Pentru mulți clienți, hainele second-hand sunt percepute o modalitate mai ieftină și mai ecologică de a-și extinde garderoba”, a precizat specialista într-un articol pentru The Conversation.
Dr. Freestone spune că poți cumpăra și purta articole de îmbrăcăminte la mâna a doua, însă este necesar ca acestea să fie spălate și dezinfectate corespunzător înainte.
În mod natural, pielea umană este acoperită de milioane de germeni. Aceștia ajung, apoi, pe hainele purtate. Germenii care sunt normali pe pielea unor oameni pot să le provoace boli altora.
“Îmbrăcămintea este un purtător binecunoscut al multor agenți patogeni care cauzează boli. Acest lucru înseamnă că germenii din microbiomul unic al pielii proprietarului original al hainelor ar putea fi încă găsiți pe hainele second-hand dacă articolele nu au fost curățate înainte de vânzare”, a mai adăugat specialista.
Hainele pot adăposti mai mulți agenți patogeni infecțioși. Aici sunt incluse Salmonella, E. coli, dar și norovirus și rotavirus, care duc la vărsături și diaree. Unele ciuperci pot provoca ciuperca piciorului, dar și pecingine.
“Aceste bacterii pot cauza infecții ale pielii și sângelui. Paraziții care pot cauza infecții ale pielii (precum dermatita și scabia) au fost de asemenea găsiți pe îmbrăcămintea second-hand”, a spus Dr. Freestone.
Dacă păstrezi hainele și încălțămintea second-hand la temperatura camerei, gemenii patogeni care se află pe acestea vor supraviețui luni întregi.
Hainele din bumbac sau fibre mixte pot să supraviețuiască până la 90 de zile. În schimb, cei de pe țesăturile din poliester pot să reziste mai mult, până la 200 de zile.
Dr. Freestone a spus că există o metodă prin care poți scăpa de gemeni. Înainte de a purta hainele cumpărate de la un magazin second-hand, trebuie să le speli la o temperatură ridicată, de aproximativ 60 °C.
Orice murdărie de pe haine va fi curățată, iar germenii vor fi eliminați. Spălarea hainelor va duce și la dezactivarea agenților patogeni.
“Apa rece nu va funcționa la fel de bine pentru a scăpa de agenții patogeni din îmbrăcăminte. Așadar, dacă nu este posibilă o spălare la temperatură ridicată, folosiți un dezinfectant pentru rufe pentru a elimina orice germeni prezenți”, a mai precizat specialista.
Hainele second-hand trebuie spălate separat înainte de purtare și nu cu restul rufelor. În acest fel, vei reduce contaminarea încrucișată pentru restul articolelor de îmbrăcăminte.
“Înmuierea hainelor second-hand într-un vas separat cu apă caldă (nu fierbinte) și detergent antibacterian pentru rufe timp de două până la trei ore ar trebui să elimine orice agenți patogeni prezenți. Continuați apoi cu o spălare normală la mașină”, a mai recomandat Dr. Freestone, potrivit Daily Mail.